Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic bardziej zachwycającego niż zapach świeżo upieczonej zapiekanki unoszący się w domu. Te nieskomplikowane, a jednak pełne smaku składniki, jak chrupiąca bagietka, aromatyczny sos pomidorowy, soczysty kurczak, dodająca pikantności czerwona cebula i fantastycznie ciągnąca mozzarella gwarantują sukces każdej zapiekanki. Nie ma znaczenia czy planujesz domówkę, czy imprezę w ogrodzie, te zapiekanki są zawsze strzałem w dziesiątkę. Przekąskę podawaj polaną ketchupem lub sosem czosnkowym. Zapiekanki najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4055
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 87
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 199
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1674
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4055
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 87
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 199
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1674
Składniki
Zacznij pracę od wykonania sosu. Pomidory sparz wrzątkiem i polej zimną wodą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i krótko przesmaż, aby zaczął pachnieć, lecz się nie przypalił. Następnie wrzuć pomidory, zmniejsz ogień do średniego i gotuj sos, aby zredukować płyn. Dopraw solą, czarnym pieprzem, odrobiną cukru i suszonym oregano. Aby uzyskać gładszą strukturę, możesz sos dodatkowo zblendować.
Kurczaka ugotuj w bulionie lub w osolonej wodzie i wystudź w płynie, aby mięso zachowało soczystość. Możesz użyć też kurczaka z rożna lub nawet gotowej wędliny drobiowej. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka, zasyp solą i wymieszaj, aby zmiękła. Mozzarellę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Miękkie masło połącz z roztartym i drobno poszatkowanym czosnkiem. Bagietki przekrój na połowy, posmaruj masłem czosnkowym, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200°C około 5-8 minut, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący. Dzięki podpieczeniu bagietek sos nie rozmoczy pieczywa, a zapiekanki wyjdą idealne.
Gorące bagietki posmaruj sosem pomidorowym, rozłóż kawałki kurczaka, po czym posyp cebulką i tartą mozzarellą. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C i trzymaj zapiekanki jeszcze 8-10 minut, aż ser się roztopi i zarumieni. Wyjmij bagietki z piekarnika, posyp posiekaną zieleniną i od razu podawaj.