Nie ma nic bardziej zachwycającego niż zapach świeżo upieczonej zapiekanki unoszący się w domu. Te nieskomplikowane, a jednak pełne smaku składniki, jak chrupiąca bagietka, aromatyczny sos pomidorowy, soczysty kurczak, dodająca pikantności czerwona cebula i fantastycznie ciągnąca mozzarella gwarantują sukces każdej zapiekanki. Nie ma znaczenia czy planujesz domówkę, czy imprezę w ogrodzie, te zapiekanki są zawsze strzałem w dziesiątkę. Przekąskę podawaj polaną ketchupem lub sosem czosnkowym. Zapiekanki najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Zapiekanki z kurczakiem, pomidorem i mozzarellą
Składniki
- 4 bagietki
- 2-3 łyżki masła
- 1-2 ząbki czosnku
- 200 g sera mozzarella
- 200 g gotowanego lub wędzonego kurczaka
- 1 czerwona cebula
- świeża bazylia, natka pietruszki lub kolendra do dekoracji
Sos:
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól, czarny pieprz i szczypta cukru
- ½ łyżeczki suszonego oregano
Składniki
- 4 bagietki
- 2-3 łyżki masła
- 1-2 ząbki czosnku
- 200 g sera mozzarella
- 200 g gotowanego lub wędzonego kurczaka
- 1 czerwona cebula
- świeża bazylia, natka pietruszki lub kolendra do dekoracji
Sos:
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól, czarny pieprz i szczypta cukru
- ½ łyżeczki suszonego oregano

Etapy przygotowania
Zacznij pracę od wykonania sosu. Pomidory sparz wrzątkiem i polej zimną wodą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i krótko przesmaż, aby zaczął pachnieć, lecz się nie przypalił. Następnie wrzuć pomidory, zmniejsz ogień do średniego i gotuj sos, aby zredukować płyn. Dopraw solą, czarnym pieprzem, odrobiną cukru i suszonym oregano. Aby uzyskać gładszą strukturę, możesz sos dodatkowo zblendować.
Kurczaka ugotuj w bulionie lub w osolonej wodzie i wystudź w płynie, aby mięso zachowało soczystość. Możesz użyć też kurczaka z rożna lub nawet gotowej wędliny drobiowej. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka, zasyp solą i wymieszaj, aby zmiękła. Mozzarellę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Miękkie masło połącz z roztartym i drobno poszatkowanym czosnkiem. Bagietki przekrój na połowy, posmaruj masłem czosnkowym, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200°C około 5-8 minut, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący. Dzięki podpieczeniu bagietek sos nie rozmoczy pieczywa, a zapiekanki wyjdą idealne.
Gorące bagietki posmaruj sosem pomidorowym, rozłóż kawałki kurczaka, po czym posyp cebulką i tartą mozzarellą. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C i trzymaj zapiekanki jeszcze 8-10 minut, aż ser się roztopi i zarumieni. Wyjmij bagietki z piekarnika, posyp posiekaną zieleniną i od razu podawaj.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6471
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 116

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 864

Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2227
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 1652
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6471
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 116

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 864

Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2227
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 1652



Składniki
- 4 bagietki
- 2-3 łyżki masła
- 1-2 ząbki czosnku
- 200 g sera mozzarella
- 200 g gotowanego lub wędzonego kurczaka
- 1 czerwona cebula
- świeża bazylia, natka pietruszki lub kolendra do dekoracji
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól, czarny pieprz i szczypta cukru
- ½ łyżeczki suszonego oregano
Zacznij pracę od wykonania sosu. Pomidory sparz wrzątkiem i polej zimną wodą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i krótko przesmaż, aby zaczął pachnieć, lecz się nie przypalił. Następnie wrzuć pomidory, zmniejsz ogień do średniego i gotuj sos, aby zredukować płyn. Dopraw solą, czarnym pieprzem, odrobiną cukru i suszonym oregano. Aby uzyskać gładszą strukturę, możesz sos dodatkowo zblendować.
Kurczaka ugotuj w bulionie lub w osolonej wodzie i wystudź w płynie, aby mięso zachowało soczystość. Możesz użyć też kurczaka z rożna lub nawet gotowej wędliny drobiowej. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka, zasyp solą i wymieszaj, aby zmiękła. Mozzarellę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Miękkie masło połącz z roztartym i drobno poszatkowanym czosnkiem. Bagietki przekrój na połowy, posmaruj masłem czosnkowym, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200°C około 5-8 minut, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący. Dzięki podpieczeniu bagietek sos nie rozmoczy pieczywa, a zapiekanki wyjdą idealne.
Gorące bagietki posmaruj sosem pomidorowym, rozłóż kawałki kurczaka, po czym posyp cebulką i tartą mozzarellą. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C i trzymaj zapiekanki jeszcze 8-10 minut, aż ser się roztopi i zarumieni. Wyjmij bagietki z piekarnika, posyp posiekaną zieleniną i od razu podawaj.
Pyszotka:)