Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Wędliny
  • Szynka gotowana
  • Wędliny
  • Przepis na

Szynka gotowana

14.05.2025 Odsłon: 24830
5.0 (44 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Chcesz wypróbować domową szynkę na kanapki, rezygnując ze sklepowych odpowiedników? A może zbliżają się święta i szukasz przepisów na Wielkanoc, które zaskoczą bliskich? Ten przepis na szynkę gotowaną jest sprawdzony, a także niezwykle prosty. Mięso doskonale sprawdzi się jako wędlina na kanapki oraz przekąską na zimno. Tuż po wyciągnięciu z piekarnika i chwili odpoczynku także smakuje doskonale na ciepło. Dzięki temu to danie ma uniwersalne zastosowanie. 

Szynka gotowana – sprawdzony przepis 

Przepis na gotowaną szynkę jest bardzo prosty, ale czasochłonny. Nie przyspieszaj żadnego z etapów. Aby szynka gotowana była krucha i soczysta, najlepiej mięso zanurzyć na kilka dni w marynacie. Oprócz wody i soli peklowanej możecie dodać ulubione przyprawy. My wybraliśmy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i rozmaryn. Marynowanie szynki wieprzowej powinno trwać 2-3 dni, oczywiście w chłodnym miejscu, czyli lodówce.  

Następnie trzeba ugotować domową szynkę z przyprawami. Dzięki temu staje się wyjątkowo soczysta, delikatna oraz pełna aromatu. Do wywaru proponujemy dodać nietypowy składnik, czyli majonez. Mięso dzięki niemu jest jeszcze bardziej miękkie i delikatne. Na gotowanie szynki wieprzowej także trzeba poświęcić trochę czasu – najlepiej 2 dni. Po tym czasie będzie gotowa do krojenia! 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić szynkę na kanapki? Przygotowanie mięsa 

Zacznij od wyboru dobrej jakości szynki wieprzowej, czyli mięśnia tylnej części udźca. Powinna mieć zwartą strukturę i niewielką ilość tłuszczu. Do gotowania szynki wybierz jednolity kawałek, najlepiej kształt kulki. Nie powinno być zbyt cienko przycięte z żadnej ze stron. Wtedy łatwiej ją ugotować i później kroić na kanapki.  

Przed gotowaniem szynkę należy dokładnie opłukać i osuszyć, a następnie natrzeć przygotowaną wcześniej mieszanką z soli peklowej rozpuszczonej w wodzie. Nie tylko odpowiada ona za trwałość i bezpieczeństwo wędliny, ale też nadaje jej charakterystyczny, lekko różowy kolor.  

Do dużej miski lub pojemnika wlej wodę i dodaj aromatyczne przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek, majeranek, rozmaryn. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w zalewie, a cały pojemnik należy umieścić w lodówce na 2-3 dni. Tyle wystarczy, aby szynka wieprzowa dobrze przeszła przyprawami i było gotowa do dalszego etapu. 

Gotowanie szynki – metoda 3 razy po 10 minut 

Szynka gotowana 3 razy po 10 minut to tradycyjny i sprawdzony sposób, który pozwala uzyskać wyjątkowo soczyste, delikatne i dobrze doprawione mięso. Choć na pierwszy rzut oka ta technika może wydawać się nietypowa, w rzeczywistości jest ona bardzo skuteczna. Szynka gotowana na kanapki i do zjedzenia jako przekąska nie traci swoich wartości smakowych, a także nie wysusza się zbyt szybko. 

Po zakończeniu marynowania szynki wieprzowej, umieść ją w dużym garnku z nową zalewą. Zachowaj odpowiednie proporcje wszystkich podanych przez nas składników. Całość trzeba zagotować na średnim ogniu. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotuj szynkę tylko przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i zostaw mięso do całkowitego wystudzenia – może to potrwać kilka godzin. Całość powtarzaj jeszcze dwukrotnie, dokładnie w ten sam sposób. Zagotuj szynkę, zostaw na 10 minut i wystudź. W efekcie otrzymasz soczysty, miękki i pełen aromatu kawałek mięsa – idealny do podawania na zimno. Po trzecim cyklu wystudzoną szynkę wystarczy już tylko wyjąć z garnka, usunąć sznurek i schłodzić – najlepiej przez kilka godzin w lodówce.  

Jakie przyprawy do marynaty na szynkę gotowaną wybrać? 

Szynka wieprzowa gotowana powinna być zamarynowana w wyrazistych i dobrze dobranych przyprawach. Proponujemy sól peklową, czosnek, liście laurowe, ziela angielskie, pieprz, majeranek i rozmaryn. Możesz jednak dodać jeszcze kilka innych składników. Doskonale tu sprawdzi się papryka słodka lub ostra mielona. Jeśli chcesz uzyskać charakterystyczny posmak, to wybierz paprykę słodką wędzoną. Aromatyczny jest również tymianek, którego możesz użyć zamiast rozmarynu. Zamiast czosnku w ząbkach, świetnie sprawdzi się też granulowany. 

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1742

do 30 min 30 min
10
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 73

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kluseczki z truskawkami

Dania główne Kluseczki z truskawkami

Polecam, pychota.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Ryż
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Płatki
  • Kluski
  • Dla zdrowia

Odsłon: 572

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 4729

do 15 min 15 min
18
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7768

do 15 min 15 min
11
fafiatko
fafiatko
Sałatki

Surówka z rzodkwi białej

Sałatki Surówka z rzodkwi białej

Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.

  • Azjatycka
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Surówki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 466

do 15 min 15 min
16
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1742

do 30 min 30 min
10
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 73

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kluseczki z truskawkami

Dania główne Kluseczki z truskawkami

Polecam, pychota.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Ryż
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Płatki
  • Kluski
  • Dla zdrowia

Odsłon: 572

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 4729

do 15 min 15 min
18
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7768

do 15 min 15 min
11
fafiatko
fafiatko
Sałatki

Surówka z rzodkwi białej

Sałatki Surówka z rzodkwi białej

Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.

  • Azjatycka
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Surówki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 466

do 15 min 15 min
16
Smaker
REKLAMA
Smaker
Wędliny
Smaker
Szynka gotowana
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 1,5 kg szynki
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 1/2 szklanki wody
Marynata:
  • 2,5 l wody
  • 2 łyżki soli peklowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżka rozmarynu
Zalewa:
  • 2,5 l wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżka rozmarynu
  • 3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
1

Po trzecim razie wyciągamy szynkę z garnka, ściągamy sznurek i wstawiamy wędlinę do lodówki. Schłodzoną wędlinę kroimy i serwujemy jako dodatek do pieczywa.

2

Sól peklową rozpuszczamy w wodzie, gotową mieszanką nacieramy mięso.

3

Do dużej miski wlewamy 2,5 l wody. Dodajemy wszystkie przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, ząbki czosnku. Mięso obwiązujemy sznurkiem i zanurzamy w marynacie. Miskę odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki), tak, żeby mięso przeszło smakiem i zapachami przypraw.

4

Po upływie 2-3 dni zabieramy się za gotowanie szynki. Do garnka wlewamy 2,5 l wody. Dodajemy sól, pieprz, obrany czosnek, majeranek, rozmaryn, liście laurowe, ziele angielskie i majonez. Na koniec zanurzamy w garnku mięso.

5

Garnek z mięsem i przyprawami ustawiamy na kuchence. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie odstawiamy garnek z mięsem do całkowitego wystudzenia. Proces powtarzamy trzy razy.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki