Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na idealnie kruchą, soczystą domową szynkę gotowaną. Jest nieporównywalnie smaczniejsza, bardziej aromatyczna i przede wszystkim zdrowsza od sklepowych odpowiedników. Przechowywana w lodówce długo zachowuje świeżość i smak. Jak zrobić domową szynkę gotowaną? Aby szynka gotowana była krucha i soczysta, najlepiej mięso zanurzyć na kilka dni w marynacie. Do takiej marynaty, prócz wody i soli peklowanej możecie dodać ulubione przyprawy. My wybraliśmy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i rozmaryn. Ile gotować szynkę? W naszym przepisie na domową szynkę zalecamy gotować mięso trzykrotnie po 10 minut. Po każdym gotowaniu mięso i zalewa powinny całkowicie ostygnąć. Taki zabieg sprawi, że szynka pozostanie soczysta, krucha, o różowym kolorze.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12499
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5042
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 82
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12499
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5042
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 82
Składniki
Sól peklową rozpuszczamy w wodzie, gotową mieszanką nacieramy mięso.
Do dużej miski wlewamy 2,5 l wody. Dodajemy wszystkie przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, ząbki czosnku. Mięso obwiązujemy sznurkiem i zanurzamy w marynacie. Miskę odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki), tak, żeby mięso przeszło smakiem i zapachami przypraw.
Po upływie 2-3 dni zabieramy się za gotowanie szynki. Do garnka wlewamy 2,5 l wody. Dodajemy sól, pieprz, obrany czosnek, majeranek, rozmaryn, liście laurowe, ziele angielskie i majonez. Na koniec zanurzamy w garnku mięso.
Garnek z mięsem i przyprawami ustawiamy na kuchence. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie odstawiamy garnek z mięsem do całkowitego wystudzenia. Proces powtarzamy trzy razy.
Po trzecim razie wyciągamy szynkę z garnka, ściągamy sznurek i wstawiamy wędlinę do lodówki. Schłodzoną wędlinę kroimy i serwujemy jako dodatek do pieczywa.