Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam słabość do tej wędliny, próbowałam już tej wersji jako trybowany faszerowany kurczak z szynkowara, czy pieczony w całości z nadzieniem. Ta wersja jest o wiele mniej pracochłonna.
maszynka do mielenia, wykałaczki
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5490
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 986
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1417
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5490
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 986
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1417
Składniki
Trzeba rozebrać kurczaka tak aby zdjąć jak największe płaty skóry z piersi i z udek. Będą do owinięcia farszu. Potem odcina się piersi i krótkie udka. Reszta może posłużyć na bazę zupy lub do rosołu.
Pierś kroi się w grube paski grubości 2 cm, udka mieli się na małym oczku, wątróbkę się sieka w kostkę mniej więcej 1 cm. Jeszcze garść rodzynek, jajo, kasza manna i przyprawy. Farszu wyszło koło 1 kg więc łyżka soli. Całość lekko się wyrabia.
Dno naczynia wykłada się płatem skóry, nakłada się farsz i przykrywa pozostałym płatem skóry. Dodatkowo jeszcze spięłam skórę od góry szpadkami, żeby się nie skurczyła.
Piekłam w kąpieli wodnej- czyli w drugiej blaszce wyplenioną wodą. Nie lubię komplikacji ale to miało swoją zaletę, trochę tłuszczu wyciekło do wody a nie na blachę. 1h 10-15 ` do zrumienienia w 180 stopniach. Trzeba zostawić do wystygnięcia.
Smacznego :)