Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta to dla mnie festiwal mięs, u mnie oczywiście nie może zabraknąć boczku pod różnymi postaciami.
termometr kulinarny opcjonalnie
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84956
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2259
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9820
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3608
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6922
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84956
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2259
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9820
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3608
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6922
Składniki
Boczek wkłada się do osolonej wody w garnku- 1 łyżka soli na każdy litr. Można dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wodę się prawie zagotowuje i ścisza ogień, ma nawet nie "pyrkać". Najlepsze dla wieprzowiny jest nie przekroczenie 85C. Po godzinie boczek jest gotowy. Najlepiej jest go jeszcze ostudzić w wywarze. Wywar jest świetną bazą dla żurku, o tym w następnym przepisie.
:)
Smacznego :)