Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta to dla mnie festiwal mięs, u mnie oczywiście nie może zabraknąć boczku pod różnymi postaciami.
termometr kulinarny opcjonalnie
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1073
Polecam.
Odsłon: 1050
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1114
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1073
Polecam.
Odsłon: 1050
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1114
Składniki
Boczek wkłada się do osolonej wody w garnku- 1 łyżka soli na każdy litr. Można dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wodę się prawie zagotowuje i ścisza ogień, ma nawet nie "pyrkać". Najlepsze dla wieprzowiny jest nie przekroczenie 85C. Po godzinie boczek jest gotowy. Najlepiej jest go jeszcze ostudzić w wywarze. Wywar jest świetną bazą dla żurku, o tym w następnym przepisie.
:)
Smacznego :)