Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta to dla mnie festiwal mięs, u mnie oczywiście nie może zabraknąć boczku pod różnymi postaciami.
termometr kulinarny opcjonalnie
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5603
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1092
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12177
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5603
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1092
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12177
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
Boczek wkłada się do osolonej wody w garnku- 1 łyżka soli na każdy litr. Można dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wodę się prawie zagotowuje i ścisza ogień, ma nawet nie "pyrkać". Najlepsze dla wieprzowiny jest nie przekroczenie 85C. Po godzinie boczek jest gotowy. Najlepiej jest go jeszcze ostudzić w wywarze. Wywar jest świetną bazą dla żurku, o tym w następnym przepisie.
:)
Smacznego :)