Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta to dla mnie festiwal mięs, u mnie oczywiście nie może zabraknąć boczku pod różnymi postaciami.
termometr kulinarny opcjonalnie
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5125
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 195
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5125
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 195
Składniki
Boczek wkłada się do osolonej wody w garnku- 1 łyżka soli na każdy litr. Można dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wodę się prawie zagotowuje i ścisza ogień, ma nawet nie "pyrkać". Najlepsze dla wieprzowiny jest nie przekroczenie 85C. Po godzinie boczek jest gotowy. Najlepiej jest go jeszcze ostudzić w wywarze. Wywar jest świetną bazą dla żurku, o tym w następnym przepisie.
:)
Smacznego :)