Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i zdrowa alternatywa dla wędlin ze sklepu, karczek pieczony w rękawie idealny na kanapki lub na ciepło jako dodatek do obiadu. Może nie wygląda tak pięknie i różowo jak ten ze sklepu ale jest o wiele bardziej smaczny i zdrowszy. Polecam.
Składniki
Mięso opłukaj i osusz ręcznikiem papierowym. Do miseczki przeciśnij czosnek, dodaj musztardę, olej i miód, a następnie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i natrzyj mięso z każdej strony. Zwiąż sznurkiem do wędlin.Włóż do rękawa do pieczenia i wstaw do lodówki na całą noc.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. karczek piecz w zależności od wielkości mięsa jeśli masz kawałek o masie 1 kg to piecz godzinę a jeśli kawałek 1,5 kg to piecz około półtorej godziny. Mięso pieczemy godzinę na każdy kilogram mięsa. Po upieczeniu pozostaw w rękawie do całkowitego wystygnięcia będzie bardziej soczysty. Jeśli chcesz podawać na ciepło do obiadu wyjmij zaraz po upieczeniu podziel na plastry i podaj z sosem pieczeniowym lub pieczarkowym. Polecam.