Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka pieczona w soli to bardzo smaczna, aromatyczna i krucha, pełna smaku wędlina, doskonała propozycja na świąteczny stół. To rewelacyjny pomysł dla zabieganych osób, gdyż jego przygotowanie nie wymaga wiele uwagi. Taka wędlina idealnie smakuje na zimno, pokrojona w plastry, podana z sosem czosnkowym, chrzanowym, sałatką i pieczywem.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456775
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1205
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2084
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 503
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456775
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1205
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2084
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 503
Składniki
W misce umieszczamy majonez oraz musztardę, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wsypujemy zioła prowansalskie, składniki marynaty dokładnie razem łączymy. W dużym naczyniu umieszczamy karkówkę i dokładnie smarujemy ją przygotowaną wcześniej marynatą. Naczynie z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy sól i równomiernie ją rozprowadzamy. Na soli umieszczamy zamarynowaną karkówkę i wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st C. i pieczemy około 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. do 180 st C. i pieczemy jeszcze około 2,5 godziny. Karkówki nie przewracamy na drugą stronę i niczym nie podlewamy. Po upieczeniu i wystudzeniu mięso wstawiamy do lodówki.