Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka pieczona w soli to bardzo smaczna, aromatyczna i krucha, pełna smaku wędlina, doskonała propozycja na świąteczny stół. To rewelacyjny pomysł dla zabieganych osób, gdyż jego przygotowanie nie wymaga wiele uwagi. Taka wędlina idealnie smakuje na zimno, pokrojona w plastry, podana z sosem czosnkowym, chrzanowym, sałatką i pieczywem.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 523
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3589
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4414
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30568
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 523
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3589
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4414
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30568
Składniki
W misce umieszczamy majonez oraz musztardę, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wsypujemy zioła prowansalskie, składniki marynaty dokładnie razem łączymy. W dużym naczyniu umieszczamy karkówkę i dokładnie smarujemy ją przygotowaną wcześniej marynatą. Naczynie z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy sól i równomiernie ją rozprowadzamy. Na soli umieszczamy zamarynowaną karkówkę i wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st C. i pieczemy około 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. do 180 st C. i pieczemy jeszcze około 2,5 godziny. Karkówki nie przewracamy na drugą stronę i niczym nie podlewamy. Po upieczeniu i wystudzeniu mięso wstawiamy do lodówki.