Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka po zbójecku marynowana w dużej ilości różnorodnych przypraw, z miodowo-czosnkową glazurą to idealne danie na niedzielny obiad dla całej, nawet dużej rodziny. Potrawa jest aromatyczna i rozpływająca się w ustach. Stosunkowo krótki czas obróbki cieplnej oraz wcześniejsze podsmażenie sprawiają, że mięso nie jest przesuszone.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 53
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 35
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 18
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 53
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 35
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 18
Składniki
Karkówkę umyj i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty: przyprawę i łyżkę oliwy. Całość będzie bardzo gęsta. Uzyskaną mieszanką natrzyj mięso ze wszystkich stron. Odstaw ją na około 1 godzinę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Obsmaż karkówkę ze wszystkich stron przez 3-5 minut, do ładnego zrumienienia.
Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Przełóż do niego mięso. W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na glazurę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Powstałą mieszanką posmaruj karkówkę z wierzchu.
Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz ją przez 25 minut. Następnie przykryj danie folią aluminiową i piecz przez kolejne 30 minut. Naczynie wyjmij z piekarnika i odkryj. Odstaw mięso na 10 minut, celem odpoczynku. Karkówkę po zbójecku pokrój w grube plastry i podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw.