Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdzi się jako mięsny dodatek do kanapek. Odpowiednio doprawiona jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Przygotowując ją samodzielnie możecie być spokojni o jej skład. Z pewnością będzie zdrowsza i smaczniejsza od sklepowych odpowiedników. Koniecznie wypróbujcie przepis i dajcie znać, jak smakuje Wam karkówka w takim wydaniu.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1866
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5677
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5656
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1866
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5677
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5656
Składniki
Karkówkę kroimy w kostkę i przekładamy do dużego naczynia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, majeranek, chili, ziele angielskie i liście laurowe. Na koniec wsypujemy dwie łyżeczki żelatyny. Całość zalewamy wodą i mieszamy w taki sposób, aby całe mięso przeszło smakiem przypraw.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień karkówkę przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików. Staramy się wypełnić mięsem około 3/4 wysokości słoika. Całość dociskamy, słoik zakręcamy.
Słoiki z karkówką wstawiamy do garnka w taki sposób, aby zostawić między nimi delikatny dystans. Garnek wypełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Mięsne konserwy gotujemy przez około 2 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyciągamy je z garnka i studzimy. Na drugi dzień proces pasteryzacji powtarzamy. Mięso w słoikach przechowujemy w lodówce nawet do kilku miesięcy.