Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste (prostackie?) żarcie dla niedbających o linię.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13777
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1585
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15354
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6274
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13777
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1585
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15354
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6274
Składniki
Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki. Szklić na oleju dodając soli (wyraźniejszy smak, szybciej uwolnione soki), pieprzu (pikanteria) i cukru (karmelizacja). Dość często mieszać i kontrolować stopień przysmażenia, a w razie potrzeby podlewać cebulę odrobiną wody, by uniknąć przypalenia. Kiedy zmięknie i zabarwi się na jasny bursztyn, oprószyć majerankiem, przemieszać i odsunąć na skraj patelni.
Na uwolnionej części patelni ułożyć plastry kaszanki. Od tej chwili działamy "na cztery ręce". Cebula nie powinna się przypalić (dość często atakujemy ją np. drewnianą łopatką), natomiast kaszanki nie męczymy aż tak często - niech się ostro podsmaży, oczywiście dwustronnie, więc chociaż raz należy ją odwrócić.
Jako dodatek proponuję ziemniaczane purée (tym razem był chleb - już i tak zarwałem noc) i kiszone ogórki.