Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste (prostackie?) żarcie dla niedbających o linię.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11290
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11290
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki. Szklić na oleju dodając soli (wyraźniejszy smak, szybciej uwolnione soki), pieprzu (pikanteria) i cukru (karmelizacja). Dość często mieszać i kontrolować stopień przysmażenia, a w razie potrzeby podlewać cebulę odrobiną wody, by uniknąć przypalenia. Kiedy zmięknie i zabarwi się na jasny bursztyn, oprószyć majerankiem, przemieszać i odsunąć na skraj patelni.
Na uwolnionej części patelni ułożyć plastry kaszanki. Od tej chwili działamy "na cztery ręce". Cebula nie powinna się przypalić (dość często atakujemy ją np. drewnianą łopatką), natomiast kaszanki nie męczymy aż tak często - niech się ostro podsmaży, oczywiście dwustronnie, więc chociaż raz należy ją odwrócić.
Jako dodatek proponuję ziemniaczane purée (tym razem był chleb - już i tak zarwałem noc) i kiszone ogórki.