Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisija dzielę się z Wami kiełbaskami jakie przygotowałam sobie na świąteczny stół. Są to kiełbaski białe parzone. Kiełbaski wyszły pyszne. Polecam
maszynka do kiełbasy, jelita, miska, nóż, maszynka do mielenia, praska do czosnku,
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 120
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 518
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 120
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 518
Składniki
Jelita namoczyć od 30 - 60 minut w letniej wodzie, po czym pod bieżącą wodą wypłukać. Mięso zmielić w maszynce, tłuściejsze na drobniejszym sitku, a chudsze na grubszym sitku. dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę wyrabiać tak długo aż stanie się kleista dolewając wodę tak około 1,5 - 2 szklanek. Po dokładnym wyrobieniu masę nakładać w jelita , które nadkładamy na specjalną szprycę w maszynce. W garnku zagotować około 4 litrów wody , dodać liście laurowe , ziele angielskie i sól włożyć kiełbaski i na bardzo małym płomieniu ognia parzyć kiełbaski około 25 - 30 minut. ( temperatura parzenia 80 stopni ).
Przygotowanie kiełbasy .
Kiełbaski gotowe do spożycia .