Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drobno krojony karczek wieprzowy z czosnkiem i przyprawami zrobiony w słoiczkach. Przygotowanie takich konserw jest pracochłonne i wymaga troszkę więcej czasu niż przy takich konserwach do których mielimy mięso przez maszynkę.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2430
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 522
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 866
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2430
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 522
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 866
Składniki
Wymyty, osuszony karczek kroimy w drobną kostkę 0,5 x 0,5 cm. Ząbki czosnku drobno kroimy. Drobno pokrojony karczek wkładamy do miski, dodajemy pokrojony czosnek, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, podczas wyrabiania dodajemy wodę i dalej wyrabiany aż farsz stanie się klejący. Farsz umieszczamy do pojemnika. Zamykamy pojemnik i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach chwilę wyrabiamy i wkładamy do wcześniej wyparzonych słoiczków, najlepiej do 350 ml. Do napełnionych farszem słoiczków wlewamy po troszku wody i zakręcamy wieczka. Słoiczki umieszczamy w garnku w którym na dno wkładamy ściereczkę lub pieluchę tetrową, zalewamy wodą. Parzymy 40 minut w 100 stopniach Celsjusza. Po 24 godzinach ponownie parzymy przez 30 minut w tej samej temperaturze. Czas parzenia jest podany do słoiczków o 350 ml pojemności i od momentu wrzenia wody. Ostudzone słoiczki wstawiamy do lodówki. Konserwa najlepiej smakuje po minimum 3-4 dniach. Smacznego !!!