Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łopatka w słoiku to propozycja dla osób, które uwielbiają domowe przetwory. Mięso można wykorzystywać jako alternatywa wędlin na kanapki.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326112
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11993
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16581
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5343
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326112
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11993
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16581
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5343
Składniki
Łopatkę umyj, osusz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż do dużej miski. Zasyp solą, pieprzem w ziarenkach, żelatyną i majerankiem. Zamieszaj. Przykryj miskę i przełóż mięso do lodówki na 24 godziny.
Mięso po wyciągnięciu z lodówki ponownie wymieszaj rękoma. Przygotuj słoiki, wyparzone, czyste i suche. Przełóż do każdego z nich mięso, napełniając słoik do ¾ wysokości. Na wierzchu ułóż liść laurowy i wrzuć ziele angielskie. Zakręć mocno słoiki.
W garnku z szerokim dnem ustaw szklane naczynia, jedno obok drugiego. Zagotuj wodę tak, aby sięgała do ¾ słoików. Gotuj na wolnym ogniu 1,5 godziny. Zostaw do wystudzenia i przełóż słoiki do lodówki. Po kilkunastu godzinach (może być po całej nocy) ponownie gotuj w ten sam sposób przez godzinę. Powtórz czynność kolejnego dnia. Łącznie trzeba gotować ją przez 3 dni z rzędu.