Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łopatka w słoiku to propozycja dla osób, które uwielbiają domowe przetwory. Mięso można wykorzystywać jako alternatywa wędlin na kanapki.
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17398
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1079
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6243
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 581
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17398
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1079
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6243
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 581
Składniki
Łopatkę umyj, osusz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż do dużej miski. Zasyp solą, pieprzem w ziarenkach, żelatyną i majerankiem. Zamieszaj. Przykryj miskę i przełóż mięso do lodówki na 24 godziny.
Mięso po wyciągnięciu z lodówki ponownie wymieszaj rękoma. Przygotuj słoiki, wyparzone, czyste i suche. Przełóż do każdego z nich mięso, napełniając słoik do ¾ wysokości. Na wierzchu ułóż liść laurowy i wrzuć ziele angielskie. Zakręć mocno słoiki.
W garnku z szerokim dnem ustaw szklane naczynia, jedno obok drugiego. Zagotuj wodę tak, aby sięgała do ¾ słoików. Gotuj na wolnym ogniu 1,5 godziny. Zostaw do wystudzenia i przełóż słoiki do lodówki. Po kilkunastu godzinach (może być po całej nocy) ponownie gotuj w ten sam sposób przez godzinę. Powtórz czynność kolejnego dnia. Łącznie trzeba gotować ją przez 3 dni z rzędu.