Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj mortadela ale swojego wykonania - czyli domowym sposobem. Kiedyś zobaczyłam gdzieś przepis i po długim czasie postanowiłam wypróbować. Mortadela wyszła pyszna. Można ją podać na śniadanie czy kolację, ogólnie do pieczywa. Polecam
garnek, nóż, blender, łyżka, patelnia, miska,
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 9438
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1509
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 9438
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1509
Składniki
Udka oczyścić, umyć włożyć do garnka zalać wodą tak by udka były zakryte. Marchewkę , pietruszkę, seler oraz burak umyć, obrać i dodać do mięsa. Gotować do miękkości, wyjąć i wystudzić. Mięso oddzielić od kości, następnie przełożyć do wyższego naczynia dodać ugotowane warzywa i część przecedzonego przez sitko wywaru , zmiksować blenderem na papkę. Pozostały wywar doprowadzić ponownie do zagotowania , wyłączyć. W gorącym wywarze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatynę ( na 1 litr wywaru - ogólnie całej masy dodaję 6 łyżeczek żelatyny ). Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy i ponownie zmiksować blenderem. Na koniec dodać uprażone na suchej patelni posiekane pistacje, doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość wymieszać i przelać do obciętych po wodzie mineralnej butelek. Zakryć i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po stężeniu butelkę przeciąć mortadelę wyjąć i pokroić. Smacznego
Przygotowanie masy , zmiksowanie ugotowanego, obranego mięsa i warzyw.
Do gotowej masy dodać pokrojone, uprażone pistacje.
Wlać do obciętej butelki po wodzie i odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Butelkę przeciąć i gotową wędlinkę wyjąć.
Mortadela gotowa do pokrojenia.