Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj mortadela ale swojego wykonania - czyli domowym sposobem. Kiedyś zobaczyłam gdzieś przepis i po długim czasie postanowiłam wypróbować. Mortadela wyszła pyszna. Można ją podać na śniadanie czy kolację, ogólnie do pieczywa. Polecam
garnek, nóż, blender, łyżka, patelnia, miska,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1344
Polecam.
Odsłon: 249
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1344
Polecam.
Odsłon: 249
Składniki
Udka oczyścić, umyć włożyć do garnka zalać wodą tak by udka były zakryte. Marchewkę , pietruszkę, seler oraz burak umyć, obrać i dodać do mięsa. Gotować do miękkości, wyjąć i wystudzić. Mięso oddzielić od kości, następnie przełożyć do wyższego naczynia dodać ugotowane warzywa i część przecedzonego przez sitko wywaru , zmiksować blenderem na papkę. Pozostały wywar doprowadzić ponownie do zagotowania , wyłączyć. W gorącym wywarze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatynę ( na 1 litr wywaru - ogólnie całej masy dodaję 6 łyżeczek żelatyny ). Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy i ponownie zmiksować blenderem. Na koniec dodać uprażone na suchej patelni posiekane pistacje, doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość wymieszać i przelać do obciętych po wodzie mineralnej butelek. Zakryć i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po stężeniu butelkę przeciąć mortadelę wyjąć i pokroić. Smacznego
Przygotowanie masy , zmiksowanie ugotowanego, obranego mięsa i warzyw.
Do gotowej masy dodać pokrojone, uprażone pistacje.
Wlać do obciętej butelki po wodzie i odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Butelkę przeciąć i gotową wędlinkę wyjąć.
Mortadela gotowa do pokrojenia.