Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polską tradycją jest kotlet schabowy na niedzielny obiad. Więc ja wierna tradycji zrobiłam nie tradycyjne kotlety. Schabowe na orientalną nutę. Cały sekret tkwi w panierce i dodatku sosu sojowego. Wyszło niecodziennie a na dodatek pysznie. Kotlety były soczyste, lekko pikantne i takie z charakterem. Ja polecam!
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 44
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 529
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 212
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 327
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 93
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 44
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 529
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 212
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 327
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 93
Składniki
Kotlety myję w zimnej wodzie, osuszam ręcznikiem papierowym i lekko tłukę. Teraz przyprawiam solą (soli należy użyć mniej niż przy tradycyjnych kotletach z uwagi na słony sos sojowy) i pieprzem. Każdy plaster mięsa nacieram z każdej strony sosem sojowym aż mięso g wchłonie. Ja robię to tak, że nalewam trochę sosu na mięso po czym rozcieram dłonią po całej powierzchni. Mięso tak przyprawione leży około 15 minut a w tym czasie przygotowuję panierkę. Do miseczki wsypuję płatki jaglane, obie papryki i curry. Wszystko dokładnie mieszam aby przyprawy równo się rozprowadziły z płatkami.
Potem już tradycyjnie panieruję w mące, roztrzepanym jajku i przygotowanej panierce. Panierka powinna pokryć mięsa dokładnie i ściśle do niego przylegać. Najlepiej jest docisnąć ją z każdej strony dłonią.
Schabowe smażę na średniej mocy z obu stron aż mięso będzie zarumienione. Ważna rzecz! Jeśli dosmażam drugą turę kotletów to nigdy na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się poprzednia porcja bo grozi to przypaleniem. Schabowe podałam z młodymi ziemniaczkami i brokułem ugotowanym na parze. Smacznego!