Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polską tradycją jest kotlet schabowy na niedzielny obiad. Więc ja wierna tradycji zrobiłam nie tradycyjne kotlety. Schabowe na orientalną nutę. Cały sekret tkwi w panierce i dodatku sosu sojowego. Wyszło niecodziennie a na dodatek pysznie. Kotlety były soczyste, lekko pikantne i takie z charakterem. Ja polecam!
Prosta, lekka i szybka w wykonaniu sałatka, która idealnie odnajdzie się jako...
Odsłon: 30
Szukasz przepisu na rozpływające się w ustach mięso, które zachwyci każdego d...
Odsłon: 3157
Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...
Odsłon: 23
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 113
Prosta, lekka i szybka w wykonaniu sałatka, która idealnie odnajdzie się jako...
Odsłon: 30
Szukasz przepisu na rozpływające się w ustach mięso, które zachwyci każdego d...
Odsłon: 3157
Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...
Odsłon: 23
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 113
Składniki
Kotlety myję w zimnej wodzie, osuszam ręcznikiem papierowym i lekko tłukę. Teraz przyprawiam solą (soli należy użyć mniej niż przy tradycyjnych kotletach z uwagi na słony sos sojowy) i pieprzem. Każdy plaster mięsa nacieram z każdej strony sosem sojowym aż mięso g wchłonie. Ja robię to tak, że nalewam trochę sosu na mięso po czym rozcieram dłonią po całej powierzchni. Mięso tak przyprawione leży około 15 minut a w tym czasie przygotowuję panierkę. Do miseczki wsypuję płatki jaglane, obie papryki i curry. Wszystko dokładnie mieszam aby przyprawy równo się rozprowadziły z płatkami.
Potem już tradycyjnie panieruję w mące, roztrzepanym jajku i przygotowanej panierce. Panierka powinna pokryć mięsa dokładnie i ściśle do niego przylegać. Najlepiej jest docisnąć ją z każdej strony dłonią.
Schabowe smażę na średniej mocy z obu stron aż mięso będzie zarumienione. Ważna rzecz! Jeśli dosmażam drugą turę kotletów to nigdy na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się poprzednia porcja bo grozi to przypaleniem. Schabowe podałam z młodymi ziemniaczkami i brokułem ugotowanym na parze. Smacznego!