Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczne smakołyki.
keksówka 30 cm, papier do pieczenia, robot do ciasta kruchego
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 3258
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 3258
Składniki
Gotowałam podroby z dodatkami rosołowymi, do kilku potraw, jeśli to są elementy z indyka lub kaczki to 1,5 h, jeśli kurze to 1 h. Wątróbkę się smaży na oleju.
Ciasto można przygotować w robocie i schłodzić. Lub margarynę rozetrzeć z masłem, dodać żółtka, śmietanę i przyprawy i uformować w kulę i schłodzić.
Keksówkę 30 cm, wykłada się papierem do pieczenia i wykłada się ciastem. Kulę ciasta kroi się na plastry i dokładnie się wykłada formę. Ciasto podpieka się 10 minut w 185 stopniach. Pokrojone serca, żołądki i wątróbkę miesza się z mięsem mielonym, jajem i białkami z ciasta, oraz przyprawami. Przyprawy pasztetowe to zwykle, sól, gałka i pieprz, można dodać majeranku, natki, czosnku suszonego. Wyrobioną masę wykłada się do formy, i dekoruje się kratką z ciasta. Pieczenie do silnego zrumienienia w 185 stopniach. Pasztet ma się unieść, a na wierzchu pojawić wytopiony tłuszczyk. To oznaka, ze nie będzie surowy wewnątrz. Piekłam z innym wyrobem mięsnym i taki efekt uzyskałam po 1h 30`, do tego mam nowy piekarnik i nie znam jeszcze jego możliwości.
Smacznego :)