Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z ciecierzycy i dyni w niczym nie ustępuje walorom tradycyjnego, mięsnego wyrobu. To świetna świąteczna alternatywna dla wegan i wegetarian!
Keksówka 20 cm
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 730
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 406
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 134
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 82
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 80
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 730
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 406
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 134
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 82
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 80
Składniki
Opłucz dokładnie nasiona ciecierzycy. Zalej je około 500 ml wody. Dodaj sodę oczyszczoną. Pozostaw ciecierzycę do namoczenia na 12 godzin.
Ponownie opłucz ziarna ciecierzycy. Ugotuj do miękkości w około 750 ml świeżej wody. Pod koniec gotowania dodaj do wody niepełną łyżeczkę soli. Odcedzoną ciecierzycę odstaw do wystudzenia.
Pokrój dynię na kawałki, usuń z niej nasiona i miękisz. Upiecz do miękkości – przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Z przestudzonej dyni usuń skórkę, zblenduj miąższ. Odmierz 250 g – resztę miąższu wykorzystaj do innych celów.
Zalej kaszę mannę gorącym bulionem. Poczekaj, aż całkowicie go wchłonie. Co pewien czas zamieszaj.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Podsmaż cebule na oleju. Pod koniec dodaj czosnek.
Rozdrobnij pestki dyni.
Połącz wszystkie przygotowane składniki – ciecierzycę, purée z dyni, mannę, cebulę, czosnek i pestki dyni. Dodaj jajka i wszystkie przyprawy (prócz soli i pieprzu). Zblenduj na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przełóż masę do keksówki o długości 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. Poczekaj, aż pasztet ostygnie i przełóż go na kilka godzin do lodówki.