Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z ciecierzycy i dyni w niczym nie ustępuje walorom tradycyjnego, mięsnego wyrobu. To świetna świąteczna alternatywna dla wegan i wegetarian!
Keksówka 20 cm
Składniki
Opłucz dokładnie nasiona ciecierzycy. Zalej je około 500 ml wody. Dodaj sodę oczyszczoną. Pozostaw ciecierzycę do namoczenia na 12 godzin.
Ponownie opłucz ziarna ciecierzycy. Ugotuj do miękkości w około 750 ml świeżej wody. Pod koniec gotowania dodaj do wody niepełną łyżeczkę soli. Odcedzoną ciecierzycę odstaw do wystudzenia.
Pokrój dynię na kawałki, usuń z niej nasiona i miękisz. Upiecz do miękkości – przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Z przestudzonej dyni usuń skórkę, zblenduj miąższ. Odmierz 250 g – resztę miąższu wykorzystaj do innych celów.
Zalej kaszę mannę gorącym bulionem. Poczekaj, aż całkowicie go wchłonie. Co pewien czas zamieszaj.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Podsmaż cebule na oleju. Pod koniec dodaj czosnek.
Rozdrobnij pestki dyni.
Połącz wszystkie przygotowane składniki – ciecierzycę, purée z dyni, mannę, cebulę, czosnek i pestki dyni. Dodaj jajka i wszystkie przyprawy (prócz soli i pieprzu). Zblenduj na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przełóż masę do keksówki o długości 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. Poczekaj, aż pasztet ostygnie i przełóż go na kilka godzin do lodówki.