Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna pieczeń na kanapki z mięsa mielonego i papryki. Doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Stanowi zdrowszą alternatywę dla sklepowej wędliny. Jej przygotowanie jest na tyle proste, że poradzą sobie z nią nawet początkujący. Jak upiec domową pieczeń na kanapki? Najważniejsze w pieczeni jest oczywiście mięso. Zadbajcie o to, żeby było dobrej jakości. Do pieczeni na kanapki możecie użyć drobiowego lub wieprzowego mięsa mielonego. Jej smak warto wzbogacić o cebulę, paprykę i ulubione zioła oraz przyprawy. Dodatek wody sprawi, że pieczeń będzie soczysta i delikatna, a surowe jajka i bułka tarta spoją wszystkie składniki. Ile piec domową pieczeń na kanapki? Czas pieczenia pieczeni zależy od ilości i rodzaju mięsa, temperatury i formy. Pieczeń na kanapki z kilograma mięsa wieprzowego pieczona w temperaturze 180 stopni będzie potrzebowała około 1 godziny i 20 minut. Pieczeń drobiowa o tej samej gramaturze będzie się piekła nieco krócej, do około godziny w 180 stopniach. Uwaga: pieczeń na kanapki przed krojeniem powinna być dobrze schłodzona.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2408
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 504
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 849
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2408
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 504
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 849
Składniki
Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Podsmaż cebulę z papryką na rumiany kolor. Warzywa przestudź.
Do miski przełóż mięso mielone i przestudzone, podsmażone warzywa. Wbij jajka, dodaj bułkę tartą, wlej wodę. Masę na pieczeń dopraw słodką i ostrą papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Składniki wyrabiaj dłońmi.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Mięso przełóż do formy. Pieczeń wygładź, żeby nie pozostawiać żadnych pustych przestrzeni. Górę pieczeni zwilż delikatnie wodą.
Pieczeń na kanapki piecz w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę 20 minut.