Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przyrządzona pieczeń z indyka na kanapki obtoczona w pysznej i aromatycznej mieszance przypraw. Lekko chrupiąca skórka i miękkie, rozpływające się w ustach mięso to idealna propozycja do świeżego pieczywa. Świetnie pasuje do świeżych warzyw, majonezu, żółtego sera, różnego rodzaju sosów. Upieczona pierś z indyka może być też podana jako przekąska imprezowa, uroczysta kolacja czy też dodatek do świątecznej uczty.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11643
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11643
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Pierś z indyka oczyść i osusz. Natnij ją w kilku miejscach głęboko i włóż do środka po ząbku czosnku.
W średniej misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę i wszystkie przyprawy. Powinna powstać gęsta pasta.
Rozprowadź marynatę na całym mięsie, a następnie wstaw indyka do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Pierś z indyka włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza. Piecz całość przez ok. godzinę, do momentu osiągnięcia temperatury wewnętrznej 70 st. Celsjusza.
Pieczeń z indyka na kanapki wyjmij i odstaw na 10 minut. Następnie przykryj całość folią aluminiową i wystudź całkowicie. Pokrój mięso na plastry o podawaj ze świeżym pieczywem.
Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Zużyj w ciągu 5 dni. Mięso możesz też zamrozić na okres do 3 miesięcy.