Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięso jest soczyste, kruche i aromatyczne. Można podać je na zimno, z pieczywem, lub przygotować ulubiony sos i podać na ciepło, jako drugie danie.
Pierś z indyka gotowana
Składniki
- 1-,5-1,7 kg dobrej jakości piersi z indyka
- 2 litry wody
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 4-6 ziarna ziela angielskiego
- 4-5 liści laurowych
- 4-6 rozgniecione ząbki czosnku
Składniki
- 1-,5-1,7 kg dobrej jakości piersi z indyka
- 2 litry wody
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 4-6 ziarna ziela angielskiego
- 4-5 liści laurowych
- 4-6 rozgniecione ząbki czosnku

Etapy przygotowania
Pierś z indyka umyć.
Do zimnej wody włożyć wszystkie składniki, wymieszać, dołożyć mięso (woda powinna przykrywać mięso). Zagotować.

Od momentu zawrzenia gotować 5 minut na średnim lub małym ogniu.
Po 5 minutach wyłączyć ogień, przykryć garnek pokrywką i zostawić tak do następnego dnia. Zimny garnek włożyłam do lodówki.
Następnego dnia znów całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Zostawić do ostygnięcia, po czym wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i w tym momencie pierś jest gotowa do spożycia.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 2679

Biała kiełbaska ma wyjątkowy smak. Doskonale komponuje się z porem i stąd mo...
Odsłon: 1231
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 2679

Biała kiełbaska ma wyjątkowy smak. Doskonale komponuje się z porem i stąd mo...
Odsłon: 1231


Składniki
- 1-,5-1,7 kg dobrej jakości piersi z indyka
- 2 litry wody
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 4-6 ziarna ziela angielskiego
- 4-5 liści laurowych
- 4-6 rozgniecione ząbki czosnku
Pierś z indyka umyć.
Do zimnej wody włożyć wszystkie składniki, wymieszać, dołożyć mięso (woda powinna przykrywać mięso). Zagotować.
Od momentu zawrzenia gotować 5 minut na średnim lub małym ogniu.
Po 5 minutach wyłączyć ogień, przykryć garnek pokrywką i zostawić tak do następnego dnia. Zimny garnek włożyłam do lodówki.
Następnego dnia znów całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Zostawić do ostygnięcia, po czym wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i w tym momencie pierś jest gotowa do spożycia.
Pychotka indyk
Świetna domowa wędlina!
Pychotka .;) Idealne do obiadu jak i do pieczywa.;)