Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy, biały salceson wykonany z wieprzowego mięsa i wieprzowych nóżek.
garnek, nóż, osłonka fi 100 mm.
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 41
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 332
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9057
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 770
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 41
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 332
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9057
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 770
Składniki
Peklowanie: Wszystkie mięsa, łącznie z nóżkami pekluję 24 godziny według tabeli Dziadka. Do solanki dodaję wcześniej sparzone w rondelku (szklanka wody) liście laurowe, ziele angielskie i czosnek plus wywar z parzenia.
Wymyte z solanki, oczyszczone nóżki i mięso gotujemy około 2 godzin aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy, mięsa z nóżek rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych) a mięso chude w duże kawałki 2 x 10 cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson.
Wyrobionym farszem napełniamy 2 osłonki 100 mm 35-40 cm. dł.
Parzymy 1 godzinę w temp. 80 stopni Celsjusza.
Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego !!!
Smacznego !!!