Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab a’la sztufada to krucha i wilgotna pieczeń naszpikowana warzywami, przyprawami i grzybami. Potrawa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, a po wystygnięciu i bez sosu – jako dodatek do pieczywa.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 120
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21522
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 843
Składniki
Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie, najlepiej przez całą noc. Grzyby i obrane ząbki czosnku pokrój w podłużne paski.
Schab umyj, oczyść z błonek i osusz papierowym ręcznikiem. Za pomocą cienkiego i ostrego noża ze szpikulcem ponacinaj schab z obu stron na głębokość ok. 2-3 cm. Nacięcia powinny być wykonane w odległości ok. 2 cm od siebie.
Do każdego otworu włóż po pasku czosnku i grzyba. Czerwone wino wymieszaj z musztardą i przyprawami. Krótko zagotuj w rondelku i ostudź. Schab umieść w rękawie i zalej przygotowanym wywarem. Rękaw zawiąż.
Piecz mięso w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 60 minut. Po tym czasie rękaw delikatnie rozwiąż, a powstały sos przelej do osobnego rondelka. Schab piecz jeszcze przez ok. 10 minut bez rękawa.
Sos podgrzej i zagęść mąką. Na patelni podsmaż cebulę oraz ewentualne pozostałości grzybów i czosnku. Dodaj je do zagęszczonego już sosu. Schab a’la sztufada przełóż na tacę lub innego naczynia. Polej utworzonym sosem i podawaj na ciepło jako danie obiadowe.