Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab a’la sztufada to krucha i wilgotna pieczeń naszpikowana warzywami, przyprawami i grzybami. Potrawa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, a po wystygnięciu i bez sosu – jako dodatek do pieczywa.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1766
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 246
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21739
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1766
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 246
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21739
Składniki
Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie, najlepiej przez całą noc. Grzyby i obrane ząbki czosnku pokrój w podłużne paski.
Schab umyj, oczyść z błonek i osusz papierowym ręcznikiem. Za pomocą cienkiego i ostrego noża ze szpikulcem ponacinaj schab z obu stron na głębokość ok. 2-3 cm. Nacięcia powinny być wykonane w odległości ok. 2 cm od siebie.
Do każdego otworu włóż po pasku czosnku i grzyba. Czerwone wino wymieszaj z musztardą i przyprawami. Krótko zagotuj w rondelku i ostudź. Schab umieść w rękawie i zalej przygotowanym wywarem. Rękaw zawiąż.
Piecz mięso w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 60 minut. Po tym czasie rękaw delikatnie rozwiąż, a powstały sos przelej do osobnego rondelka. Schab piecz jeszcze przez ok. 10 minut bez rękawa.
Sos podgrzej i zagęść mąką. Na patelni podsmaż cebulę oraz ewentualne pozostałości grzybów i czosnku. Dodaj je do zagęszczonego już sosu. Schab a’la sztufada przełóż na tacę lub innego naczynia. Polej utworzonym sosem i podawaj na ciepło jako danie obiadowe.