Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jak zrobić wspaniały schab pieczony w rękawie z suszonymi pomidorami .
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24995
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6101
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 393
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24995
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6101
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 393
Składniki
Przygotowanie farszu do schabu : Suszone pomidory kroję w drobną kostkę. Czosnek również kroję w drobną kostkę. W miseczce dokładnie mieszam pomidory z czosnkiem i tymiankiem.. Przygotowanie sosu do posmarowania schabu : Osączone suszone pomidor kroję w drobną kostkę (30 gramów). Do miseczki daję pokrojone pomidory, olej, przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszam.
Przygotowanie schabu: Schab od góry nacinam wzdłuż w dwóch miejscach, naciąć należy tak żeby nie przeciąć schabu na wylot. W nacięcia nakładam przygotowany farsz i delikatnie ugniatam. Tak przygotowany schab związuję sznurkiem i wkładam do rękawa związanego z jednej strony. Wlewam do rękawa przygotowany sos, zawiązuję drugi koniec rękawa i obracam kilka razy tak żeby schab cały się pokrył sosem w rękawie. Na blachę do pieczenia kładę schab w rękawie Robię kilka dziurek wykałaczką (igłą ) od góry w rękawie ( Dzięki czemu podczas pieczenia powietrze będzie mogło się ulatniać z rękawa i rękaw nie pęknie ). Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 100 minut. Na około 30 minut przez zakończeniem pieczenia, wysuwam blachę i rozcinam wzdłuż górę rękawa – tak żeby sos nie wypłyną a schab żeby ładnie obsechł od góry. Sos zlewam wcześniej do miseczki i odstawiam, podlewam 100 ml wody (Przy rozciętym rękawie pewnie by wyparował). Upieczony schab z suszonymi pomidorami wyjmuję z rękawa i przed pokrojeniem odstawiam do wystudzenia . Życzę smacznego.