Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchuteńkie mięsko w aromatycznym towarzystwie, możemy użyć również karkówki, łopatki, schabu, szynki, co tylko lubimy, pychotka :)
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Składniki
800 gramów wieprzowiny (schab, łopatka, szynka, karkówka) 2 strąki czerwonej papryki 2 średnie cebule 0,5 kg pieczarek sos: 1 butelka pikantnego ketchupu (około 500 gramów, użyłam Pudliszki) 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego (polecam z Kamisu) 1/3 - 0,5 szklanki soku pomidorowego 3 - 4 szczypty pieprzu czarnego 1 kopiasta łyżeczka ostrej musztardy 4 - 5 szczypt czosnku suszonego (jeśli lubicie) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 3 szczypty chili lub pieprzu cayenne (jeśli lubicie ostrzejsze smaki, ale polecam wszystkim)
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry, jeśli płaty mają więcej niż 1 cm rozbijamy je lekko, oprószamy solą i pieprzem czarnym, przysmażamy na silnym ogniu do ścięcia pierwszej warstwy, przekładamy na talerz. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki, szklimy krótko na niewielkiej ilości oleju, odkładamy do miseczki. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przysmażamy, dodajemy trochę soli, odkładamy do miseczki. Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą. W szerokim i płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy plastry mięsa, następnie wykładamy cebulę i grzybki, na końcu paprykę. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem, rozprowadzamy go tak by przykrył mięso. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy mięsko i pieczemy około 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), bez przykrycia. UWAGA: W trakcie pieczenia ze dwa razy przemieszajmy mięsko z sosem. Smacznego !