Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tej wędlinie nie będę się rozpisywała, spośród wędlin dojrzewających jest najsmaczniejsza, po prostu jest super. Idealna na kanapki, bardzo proste jest jej wykonanie i jest tania. Polecam.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3738
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2067
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5503
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5526
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3738
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2067
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5503
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5526
Składniki
Z mięsa ścinamy błonę i przyrosty, myjemy, i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi.
Dokładnie obtaczamy w cukrze.
Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso kilka razy przewracamy i wylewamy powstały płyn.
Po 24 godzinach myjemy dokładnie mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso także kilka razy przewracamy, oraz wylewamy powstałe płyny.
Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą. Wkładamy na 24 godzin do lodówki.
Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą.
Osznurowujemy przędzą wędliniarską.
Wieszamy w spiżarni lub wieszamy koło okna w kuchni. Zostawiamy na minimum 10 dni. Codziennie sprawdzamy czy nie powstaje jakaś pleśń i musimy także sprawdzać zapach wędliny. W razie niepokojącego zapachu odwijamy wędlinę z gazy, ocieramy z przypraw i wkładamy do lodówki.
Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i konsumować. Smacznego!!!