Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tej wędlinie nie będę się rozpisywała, spośród wędlin dojrzewających jest najsmaczniejsza, po prostu jest super. Idealna na kanapki, bardzo proste jest jej wykonanie i jest tania. Polecam.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 55
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3586
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 104
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 55
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3586
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 104
Składniki
Z mięsa ścinamy błonę i przyrosty, myjemy, i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi.
Dokładnie obtaczamy w cukrze.
Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso kilka razy przewracamy i wylewamy powstały płyn.
Po 24 godzinach myjemy dokładnie mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso także kilka razy przewracamy, oraz wylewamy powstałe płyny.
Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą. Wkładamy na 24 godzin do lodówki.
Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą.
Osznurowujemy przędzą wędliniarską.
Wieszamy w spiżarni lub wieszamy koło okna w kuchni. Zostawiamy na minimum 10 dni. Codziennie sprawdzamy czy nie powstaje jakaś pleśń i musimy także sprawdzać zapach wędliny. W razie niepokojącego zapachu odwijamy wędlinę z gazy, ocieramy z przypraw i wkładamy do lodówki.
Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i konsumować. Smacznego!!!