Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab ze śliwką w sosie cebulowym to niezwykle wszechstronne danie, które możesz podać zarówno na obiad czy kolację, ale też na przystawkę jako element deski wędlin czy po prostu na śniadanie do świeżego pieczywa.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231614
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4890
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36030
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1321
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231614
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4890
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36030
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1321
        
        
                Składniki
Przygotuj sos cebulowy. Na dużej patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 8-10 minut, do zeszklenia i miękkości.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i cukier. Zmniejsz ogień do najmniejszego i smaż cebulę przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu. Powinna być ładnie skarmelizowana.
Zdejmij i odstaw.
Przygotuj schab ze śliwką. Schab umyj i dobrze osusz papierowymi ręcznikami.
W moździerzu rozgnieć czosnek z przyprawami i ziołami.
Długim i ostrym nożem zrób kiszonkę w środku schabu, przez całą jego długość. Za pomocą patyczka lub pędzelka natrzyj wnętrze marynatą, a następnie dobrze natrzyj schab z zewnątrz.
Do przygotowanej kieszonki powkładaj ciasno śliwki. Mięso wstaw do naczynia żaroodpornego i polej je przygotowanym wcześniej sosem cebulowym.
Schab ze śliwką w sosie cebulowym piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 45-55 minut, aż środek pieczeni będzie miał temperaturę przynajmniej 75 st. Celsjusza.
Wyjmij z pieca. Danie możesz podawać na ciepło jako element głównego dania obiadowego. Alternatywnie możesz też pieczeń całkowicie ostudzić, pokroić w cienkie plastry i podawać jako wędlinę.