Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab ze śliwką w sosie cebulowym to niezwykle wszechstronne danie, które możesz podać zarówno na obiad czy kolację, ale też na przystawkę jako element deski wędlin czy po prostu na śniadanie do świeżego pieczywa.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1838
Polecam, pychota.
Odsłon: 608
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 506
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1838
Polecam, pychota.
Odsłon: 608
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 506
Składniki
Przygotuj sos cebulowy. Na dużej patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 8-10 minut, do zeszklenia i miękkości.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i cukier. Zmniejsz ogień do najmniejszego i smaż cebulę przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu. Powinna być ładnie skarmelizowana.
Zdejmij i odstaw.
Przygotuj schab ze śliwką. Schab umyj i dobrze osusz papierowymi ręcznikami.
W moździerzu rozgnieć czosnek z przyprawami i ziołami.
Długim i ostrym nożem zrób kiszonkę w środku schabu, przez całą jego długość. Za pomocą patyczka lub pędzelka natrzyj wnętrze marynatą, a następnie dobrze natrzyj schab z zewnątrz.
Do przygotowanej kieszonki powkładaj ciasno śliwki. Mięso wstaw do naczynia żaroodpornego i polej je przygotowanym wcześniej sosem cebulowym.
Schab ze śliwką w sosie cebulowym piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 45-55 minut, aż środek pieczeni będzie miał temperaturę przynajmniej 75 st. Celsjusza.
Wyjmij z pieca. Danie możesz podawać na ciepło jako element głównego dania obiadowego. Alternatywnie możesz też pieczeń całkowicie ostudzić, pokroić w cienkie plastry i podawać jako wędlinę.