Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynki wieprzowe wędzone metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk, parzone. Idealna wędlina do kanapek.
pojemniki, garnek do wędzenia lub tradycyjna wędzarnia,
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21940
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21940
Składniki
Peklowanie: Peklosól i cukier mieszamy z wodą zimną i zalewamy ułożone mięso w pojemniku, mięso możemy ponakłuwać. Pojemnik wstawiamy do lodówki i peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza przez 5 dni. Szynki były peklowane w oddzielnych pojemnikach. Jeżeli ktoś ma większy pojemnik, wtedy peklujemy w jednym pojemniku i robimy tyle zalewy żeby mięsa były całkowicie przykryte solanką.
Osuszanie: Po okresie peklowania szynki opłukujemy z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami i osznurowujemy. Osznurowane szynki wieszamy na kiju i osuszamy nadmuchem z wentylatora po 90 minut z obu stron. Szynka wędzona metodą w garnku musi być dobrze osuszona.
Wędzenie: Osuszone szynki wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.
Parzenie: Uwędzone szynki parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza do temperatury wewnątrz szynki 68 stopni Celsjusza. W moim przypadku było to 120 minut.
Studzenie: Sparzone szynki wieszamy ponownie na kiju i studzimy, ostudzone przechowujemy w lodówce.
Smacznego !!!