Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynki wieprzowe wędzone metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk, parzone. Idealna wędlina do kanapek.
pojemniki, garnek do wędzenia lub tradycyjna wędzarnia,
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3555
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 615
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3774
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 333
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 604
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3555
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 615
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3774
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 333
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 604
Składniki
Peklowanie: Peklosól i cukier mieszamy z wodą zimną i zalewamy ułożone mięso w pojemniku, mięso możemy ponakłuwać. Pojemnik wstawiamy do lodówki i peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza przez 5 dni. Szynki były peklowane w oddzielnych pojemnikach. Jeżeli ktoś ma większy pojemnik, wtedy peklujemy w jednym pojemniku i robimy tyle zalewy żeby mięsa były całkowicie przykryte solanką.
Osuszanie: Po okresie peklowania szynki opłukujemy z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami i osznurowujemy. Osznurowane szynki wieszamy na kiju i osuszamy nadmuchem z wentylatora po 90 minut z obu stron. Szynka wędzona metodą w garnku musi być dobrze osuszona.
Wędzenie: Osuszone szynki wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.
Parzenie: Uwędzone szynki parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza do temperatury wewnątrz szynki 68 stopni Celsjusza. W moim przypadku było to 120 minut.
Studzenie: Sparzone szynki wieszamy ponownie na kiju i studzimy, ostudzone przechowujemy w lodówce.
Smacznego !!!