Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynki wieprzowe wędzone metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk, parzone. Idealna wędlina do kanapek.
pojemniki, garnek do wędzenia lub tradycyjna wędzarnia,
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 37
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 30
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 462
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 37
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 30
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 462
Składniki
Peklowanie: Peklosól i cukier mieszamy z wodą zimną i zalewamy ułożone mięso w pojemniku, mięso możemy ponakłuwać. Pojemnik wstawiamy do lodówki i peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza przez 5 dni. Szynki były peklowane w oddzielnych pojemnikach. Jeżeli ktoś ma większy pojemnik, wtedy peklujemy w jednym pojemniku i robimy tyle zalewy żeby mięsa były całkowicie przykryte solanką.
Osuszanie: Po okresie peklowania szynki opłukujemy z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami i osznurowujemy. Osznurowane szynki wieszamy na kiju i osuszamy nadmuchem z wentylatora po 90 minut z obu stron. Szynka wędzona metodą w garnku musi być dobrze osuszona.
Wędzenie: Osuszone szynki wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.
Parzenie: Uwędzone szynki parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza do temperatury wewnątrz szynki 68 stopni Celsjusza. W moim przypadku było to 120 minut.
Studzenie: Sparzone szynki wieszamy ponownie na kiju i studzimy, ostudzone przechowujemy w lodówce.
Smacznego !!!