Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zrobiłam tylko flaczki ponieważ siadł mi kręgosłup i chodzę o kulach. Ale to nie będą moje ostatnie flaczki z żołądków wyszły bardzo smaczne, przyznam się że w takiej wersji to moje pierwsze flaczki w życiu. Czasami lubię nowe smaki ale nie owoce morza to nie moja bajka.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1358
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 46
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12211
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1358
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 46
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12211
Składniki
Przygotować żołądki umyć je i osuszyć na durszlaku. Następnie żołądki pokroić w paski kto jakie chce.
Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać pokrojone w paski żołądki, liście laurowe, ziela angielskie oraz marchew pokrojoną dowolnie. Od czasu zagotowania się całości zebrać szumowiny i gotować na wolnym ogniu, w połowie gotowania wkroić natkę pietruszki.
Jak już flaki żołądkowe są miękkie wkroić liść lubczyk - magii i jeszcze chwilę pogotować. Przygotować przyprawę i wsypać ją do wywaru doprawić do smaku przyprawą z solą lub samą solą. Dodać majeranek.
W czasie gdy flaki się gotują przygotować zasmażkę, na patelnię dodać olej rozgrzać go następnie wsypać mąkę i razem podsmażyć. Do usmażonej zasmażki wlać 4 chochle wywaru od flaków i wymieszać tak aby nie było grudek. Zalać flaki zasmażką i nadal gotować.
Gdy już flaki z zasmażką się zagotowały dodać paprykę czerwoną w proszku oraz czosnek granulowany i pogotować jeszcze chwilkę do czasu ukazania się takiego jakby kożuszka wtedy flaki są już gotowe.
Flaki podałam z bułką bo taki u nas zwyczaj ale można również zajadać z chlebem lub kto z czym ma ochotę.