Do góry

Zupy Przepis na:

Ala' flaczki z żołądków indyczych z zasmażką.

Ala' flaczki z żołądków indyczych z zasmażką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 376

Dziś zrobiłam tylko flaczki ponieważ siadł mi kręgosłup i chodzę o kulach. Ale to nie będą moje ostatnie flaczki z żołądków wyszły bardzo smaczne, przyznam się że w takiej wersji to moje pierwsze flaczki w życiu. Czasami lubię nowe smaki ale nie owoce morza to nie moja bajka.

Składniki

  • 1,100 kg żołądków indyczych,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 przyprawa klasyczna do flaków,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 1 mała gałązka liści lubczyk - magii,
  • 2 liście laurowe,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej w proszku.
  • zasmażka :
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ala' flaczki z żołądków indyczych z zasmażką.

Przygotowanie

  1. Przygotować żołądki umyć je i osuszyć na durszlaku. Następnie żołądki pokroić w paski kto jakie chce.

  2. Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać pokrojone w paski żołądki, liście laurowe, ziela angielskie oraz marchew pokrojoną dowolnie. Od czasu zagotowania się całości zebrać szumowiny i gotować na wolnym ogniu, w połowie gotowania wkroić natkę pietruszki.

  3. Jak już flaki żołądkowe są miękkie wkroić liść lubczyk - magii i jeszcze chwilę pogotować. Przygotować przyprawę i wsypać ją do wywaru doprawić do smaku przyprawą z solą lub samą solą. Dodać majeranek.

  4. W czasie gdy flaki się gotują przygotować zasmażkę, na patelnię dodać olej rozgrzać go następnie wsypać mąkę i razem podsmażyć. Do usmażonej zasmażki wlać 4 chochle wywaru od flaków i wymieszać tak aby nie było grudek. Zalać flaki zasmażką i nadal gotować.

  5. Gdy już flaki z zasmażką się zagotowały dodać paprykę czerwoną w proszku oraz czosnek granulowany i pogotować jeszcze chwilkę do czasu ukazania się takiego jakby kożuszka wtedy flaki są już gotowe.

  6. Flaki podałam z bułką bo taki u nas zwyczaj ale można również zajadać z chlebem lub kto z czym ma ochotę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń