Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z cyklu "Słynne kobiety "... Dziś Ophelia ze sztuki William'a Sheakespear'a Bo zupa pomidorowa podana jest co prawda z ryżem ale na modny, wytworny sposób angielski z chrzanem ps. ( ja w przeciwieństwie do częstej , angielskiej maniery dodawania chrzanu ze słoika z octem, ja dodałem chrzan świeży, starty korzeń chrzanu wprost z magicznego ogrodu plus listki sezonowanej kapusty Takana - Japoński kultywar kapusty sarepskiej) - Niebo w gębie a sztuka piękna na talerzu ️ ps. Ofelia –bohaterka sztuki Williama Szekspira „Hamlet”, córka Poloniusza, siostra Laertesa, ukochana Hamleta, dwórka króla Danii. Kobieta niezwykle wrażliwa, poddająca się działaniom ojca (okłamuje Hamleta na jego prośbę). Za sprawą Laertesa i Poloniusza odrzuca miłość księcia. Hamlet w pozornym szaleństwie nakazuje Ofelii zamknięcie się w klasztorze. Po informacji o śmierci ojca oraz wieści o porwaniu Hamleta przez piratów Ofelię ogarnia szaleństwo. Ginie, tonąc w jeziorze, prawdopodobnie popełniając samobójstwo.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33355
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9712
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2188
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 930
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33355
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9712
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2188
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 930
Składniki
Na rozpuszczonym maśle blanszujemy lekko cebulkę, czosnek i seler naciowy. Po czym całość zasypujemy pomidory , listka laurowego. Gotujemy aż pomidory będą miękkie i się nieco rozpadną . Zupę blendujemy malakserem i dodajemy w razie potrzeby nieco wody. Dodajemy parę kropel octu i opcjonalnie cukier jeśli pomidory nie były zbyt dojrzałe. Dodajemy starty chrzan lub ze słoika.oraz sól i pieprz do smaku. Gotową zupę podajemy np. z szatkowanymi liśmi kapusty sarepskiej Takana lub innego kultywaru.