Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo aromatyczna zupa, lekko słodka dzięki dodatkowi mleka kokosowego i pasty Laksa. Bulion na kaczych udkach nadaje bogatego, głębokiego smaku.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1369
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1369
Składniki
Bulion. Do garnka wkładamy udka kaczki, włoszczyznę, grzyby, suszoną cebulę, liście, kulki i sos sojowy. Zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Ja skróciłam czas gotowania przez użycie szybkowaru - gotowałam 40 minut od złapania ciśnienia. Bulion odcedzamy. Po lekkim przestygnięciu obieramy udka od kości, pozbywamy się skóry. Mięso rwiemy. Wybieramy także ugotowane grzyby - dobrze pasują do zupy.
Zupa właściwa. Paprykę kroimy w paski (można wcześniej obrać ze skórki), marchew kroimy w słupki, kukurydzę odcedzamy. Do odcedzonego bulionu dodajemy mleko kokosowe, passatę i pastę laksa. Podgrzewamy, a kiedy zacznie się gotować dodajemy marchew, paprykę, kukurydzę, grzyby i obrane mięso z udek. Gotujemy całość około 5-10 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany pęczek szczypiorku. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miseczkach układamy makaron, zalewamy gorącą zupą. Całość można jeszcze posypać sezamem.