Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa gryczana to danie wywodzące się pierwotnie z kuchni ukraińskiej. Jest niezwykle bogata w warzywa, o esencjonalnym smaku wędzonych kości. Delikatna goryczka kaszy gryczanej dodaje jej niezwykłego aromatu. Babcina zupa gryczana to potrawa zdrowa, pożywna i pyszna, która nieco przypomina nasz rodzimy krupnik. Z pewnością posmakuje wszystkim domownikom.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1843
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8404
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 782
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253973
Polecam.
Odsłon: 1502
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1843
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8404
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 782
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253973
Polecam.
Odsłon: 1502
Składniki
Do dużego garnka włóż kości i zalej je wodą, by ta lekko je tylko przykryła. Dodaj liście laurowe oraz ziarenka pieprzu. Wywar gotuj przez godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Bulion odcedź i przelej do nowego garnka.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Selera i marchewkę pokrój w bardzo drobne paseczki, na przykład robotem kuchennym lub za pomocą tarki.
Na patelni rozgrzej oliwę i przełóż na nią starte warzywa. Całość smaż przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa przełóż do garnka z bulionem.
Ziemniaki obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Włóż je do zupy. Kaszę gryczaną przelej zimną wodą i odcedź. Dodaj do wywaru razem z oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Całość zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Babciną zupę gryczaną podawaj na ciepło, udekorowaną posiekaną natką pietruszki.