Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka na wielkanocnym stole!
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 54
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5666
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 571
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 54
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5666
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 571
Składniki
W garnku zagotowujemy wodę ( na butelce z zakwasem pisze na jaką ilość wody jest dana butelka zakwasu ) - u mnie półtora litra. Dodajemy do niej obraną ze skóry kiełbasę ( ja daję w całości ), warzywa ( również w całości ), liśćce laurowe, ziele angielskie i pokrojony w grubsze plasterki czosnek. Gotujemy30 minut
Po tym czasie wyjmujemy z zupy kiełbasę i marchewkę, a wywar przecedzamy ( lub odławiamy z niego pozostałe przyprawy i warzywa ). Jeśli wywar jest bardzo tłusty można z niego odlać połowę płynu i zastąpić go przegotowaną gorącą wodą lub bulionem warzywnym- nie ma obawy - barszcz i tak będzie aromatyczny i esencjonalny!
Kiełbasę i marchewkę kroimy w krążki i dodajemy do zupy
Do gotującego się wywaru wlewamy zakwas wcześniej dokładnie go wstrząsając, aby mąka osadzona na dnie butelki rozpuściła się w płynie. Mieszamy i zupę z zakwasem zagotowujemy
Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy 1,5 - 2 łyżki chrzanu ze słoiczka. Całość gotujemy kilka minut
Na koniec śmietanę łączymy z łyżeczką mąki, jeśli barszcz jest za rzadki ( jeśli jego konsystencja nam odpowiada nie dodajemy mąki ) i wlewamy jeszcze nieco zupy. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej trzepaczką rózgową, aby nie było grudek. Wlewamy do barszczu, podczas wlewania mieszamy. Zagotowujemy
Barszcz podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami i jajkiem na twardo