Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz biały na zakwasie

Barszcz biały na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2714

Dodano:

Odsłon: 10936

Klasyka na wielkanocnym stole!

Składniki

  • 500 ml zakwasu ( kupny zakwas ma zazwyczaj taką pojemność )
  • 2 białe kiełbasy
  • mała marchewka
  • niewielki kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól pieprz
  • 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżeczka mąki pszennej
  • dodatkowo : jajka ugotowane na twardo i ziemniaki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz biały na zakwasie

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy wodę ( na butelce z zakwasem pisze na jaką ilość wody jest dana butelka zakwasu ) - u mnie półtora litra. Dodajemy do niej obraną ze skóry kiełbasę ( ja daję w całości ), warzywa ( również w całości ), liśćce laurowe, ziele angielskie i pokrojony w grubsze plasterki czosnek. Gotujemy30 minut

  2. Po tym czasie wyjmujemy z zupy kiełbasę i marchewkę, a wywar przecedzamy ( lub odławiamy z niego pozostałe przyprawy i warzywa ). Jeśli wywar jest bardzo tłusty można z niego odlać połowę płynu i zastąpić go przegotowaną gorącą wodą lub bulionem warzywnym- nie ma obawy - barszcz i tak będzie aromatyczny i esencjonalny!

  3. Kiełbasę i marchewkę kroimy w krążki i dodajemy do zupy

  4. Do gotującego się wywaru wlewamy zakwas wcześniej dokładnie go wstrząsając, aby mąka osadzona na dnie butelki rozpuściła się w płynie. Mieszamy i zupę z zakwasem zagotowujemy

  5. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy 1,5 - 2 łyżki chrzanu ze słoiczka. Całość gotujemy kilka minut

  6. Na koniec śmietanę łączymy z łyżeczką mąki, jeśli barszcz jest za rzadki ( jeśli jego konsystencja nam odpowiada nie dodajemy mąki ) i wlewamy jeszcze nieco zupy. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej trzepaczką rózgową, aby nie było grudek. Wlewamy do barszczu, podczas wlewania mieszamy. Zagotowujemy

  7. Barszcz podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami i jajkiem na twardo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń