Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka na wielkanocnym stole!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 644
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1364
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458325
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1617
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2360
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 644
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1364
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458325
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1617
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2360
Składniki
W garnku zagotowujemy wodę ( na butelce z zakwasem pisze na jaką ilość wody jest dana butelka zakwasu ) - u mnie półtora litra. Dodajemy do niej obraną ze skóry kiełbasę ( ja daję w całości ), warzywa ( również w całości ), liśćce laurowe, ziele angielskie i pokrojony w grubsze plasterki czosnek. Gotujemy30 minut
Po tym czasie wyjmujemy z zupy kiełbasę i marchewkę, a wywar przecedzamy ( lub odławiamy z niego pozostałe przyprawy i warzywa ). Jeśli wywar jest bardzo tłusty można z niego odlać połowę płynu i zastąpić go przegotowaną gorącą wodą lub bulionem warzywnym- nie ma obawy - barszcz i tak będzie aromatyczny i esencjonalny!
Kiełbasę i marchewkę kroimy w krążki i dodajemy do zupy
Do gotującego się wywaru wlewamy zakwas wcześniej dokładnie go wstrząsając, aby mąka osadzona na dnie butelki rozpuściła się w płynie. Mieszamy i zupę z zakwasem zagotowujemy
Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy 1,5 - 2 łyżki chrzanu ze słoiczka. Całość gotujemy kilka minut
Na koniec śmietanę łączymy z łyżeczką mąki, jeśli barszcz jest za rzadki ( jeśli jego konsystencja nam odpowiada nie dodajemy mąki ) i wlewamy jeszcze nieco zupy. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej trzepaczką rózgową, aby nie było grudek. Wlewamy do barszczu, podczas wlewania mieszamy. Zagotowujemy
Barszcz podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami i jajkiem na twardo