Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony.

Barszcz czerwony.

Autor:

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 2415

Dodano:

Odsłon: 417

Barszcz nie tylko w Wigilię.

Składniki

  • -Buraki czerwone - 1 kg
  • -Seler mały - 1 szt
  • -Cebula - 2 szt
  • -Por - 1 szt
  • -Jabłka kwaśne - 4 szt
  • -Sól, pieprz
  • -Czosnek - 3 ząbki
  • -Ocet - 4 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki umyć i przekroić na pół, włożyć do garnka i zalać wodą.
    Dodać obraną cebulę, seler i por w całości, dodać sól.
    Kiedy wywar zacznie wrzeć dodać ocet.
    Gotować na małym ogniu do miękkości, nie może wrzeć.

  2. Gdy buraki będą miękkie, wywar odstawić w chłodne miejsce.
    Jabłka pokroić w skórkach w ćwiartki i wykroić gniazda.
    Włożyć na wierzch wywaru i pozostawić do leżakowania przez całą noc.

  3. Następnie buraki wyjąć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić z powrotem do wywaru. Zagotować.
    Na końcu dodać czosnek i pieprz.
    Jeżeli chcemy podać klarowny barszcz przed podaniem przecedzamy.
    Barszcz można podawać z uszkami, pasztecikami lub krokietem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń