Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Składniki
Buraki umyć i przekroić na pół, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać obraną cebulę, seler i por w całości, dodać sól. Kiedy wywar zacznie wrzeć dodać ocet. Gotować na małym ogniu do miękkości, nie może wrzeć.
Gdy buraki będą miękkie, wywar odstawić w chłodne miejsce. Jabłka pokroić w skórkach w ćwiartki i wykroić gniazda. Włożyć na wierzch wywaru i pozostawić do leżakowania przez całą noc.
Następnie buraki wyjąć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić z powrotem do wywaru. Zagotować. Na końcu dodać czosnek i pieprz. Jeżeli chcemy podać klarowny barszcz przed podaniem przecedzamy. Barszcz można podawać z uszkami, pasztecikami lub krokietem.