Barszcz czerwony z botwinką na gorąco polecam szczególnie w chłodniejsze dni lata, rewelacyjnie smakuje też na zimno.
Barszcz czerwony z botwinką
Składniki
- 1 duży pęczek młodych buraków ćwikłowych z liśćmi
- 2 marchewki
- 5-6 ziemniaków
- 2 małe udka z kurczaka
- 1 duża kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 duża kopiasta łyżka posiekanego koperku
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 kostki rosołowe
- 1 duża łyżka przyprawy do zup
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka octu
- pieprz i sól
Składniki
- 1 duży pęczek młodych buraków ćwikłowych z liśćmi
- 2 marchewki
- 5-6 ziemniaków
- 2 małe udka z kurczaka
- 1 duża kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 duża kopiasta łyżka posiekanego koperku
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 kostki rosołowe
- 1 duża łyżka przyprawy do zup
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka octu
- pieprz i sól
Etapy przygotowania
Buraczki i marchewki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie wrzucamy do garnka dodając poszatkowane liście i łodygi od buraczków, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, udka z kurczaka, liście laurowe, ziele angielski, kostki rosołowe i przyprawę do zup.
Wszystko zalewamy woda i gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z zupy, przestudzamy , obieramy z kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki wrzucając z powrotem do zupy razem z natka pietruszki, koperkiem i octem. Zupę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Do barszczu dodajemy spienioną śmietanę i doprawiamy pieprzem i solą w razie konieczności. Smacznego !!!
Przepis w Waszym wykonaniu (18)
Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 106
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 259
Idealna na różne okazje.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Ciasta
Odsłon: 20495
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 106
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 259
Idealna na różne okazje.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Ciasta
Odsłon: 20495
Składniki
- 1 duży pęczek młodych buraków ćwikłowych z liśćmi
- 2 marchewki
- 5-6 ziemniaków
- 2 małe udka z kurczaka
- 1 duża kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 duża kopiasta łyżka posiekanego koperku
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 kostki rosołowe
- 1 duża łyżka przyprawy do zup
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka octu
- pieprz i sól
Buraczki i marchewki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie wrzucamy do garnka dodając poszatkowane liście i łodygi od buraczków, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, udka z kurczaka, liście laurowe, ziele angielski, kostki rosołowe i przyprawę do zup.
Wszystko zalewamy woda i gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z zupy, przestudzamy , obieramy z kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki wrzucając z powrotem do zupy razem z natka pietruszki, koperkiem i octem. Zupę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Do barszczu dodajemy spienioną śmietanę i doprawiamy pieprzem i solą w razie konieczności. Smacznego !!!
Pychoty, pychoty :)
Pyszny barszczyk:)Botwinkę uwielbiam:)
Uwielbiam! czekam jeszcze na wlasna botwine :)
Pysznie :)
Moja ulubiona zupka, pycha :-)