Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony z kluskami

Barszcz czerwony z kluskami

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 113

Dodano:

Odsłon: 157

Szybki barszcz na obiad.

Składniki

  • buraki czerwone - 3szt.
  • marchewka - 1szt.
  • natka pietruszki - nieduży pęczek
  • kostka rosołowa warzywna -1szt.
  • pieprz czarny
  • lubczyk
  • ocet jabłkowy
  • jajko -1szt.
  • mąka pszenna - ok. 3 czubatych łyżek
  • cebula biała - jedna mała
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Obrane i pokrojone w średniej wielkości kawałki buraczki wrzucić do garnka i zalać ok 1,5l wody. Dodać natkę, obraną cebulę, ok. 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku, kostkę, pieprz i gotować do miękkości warzyw.

    2. Pod koniec gotowania dodać octu jabłkowego do smaku.

    3. W oddzielnym garnku zagotować niewielką ilość osolonej wody.

    4. Jajko roztrzepać w miseczce, dodać mąki, żeby uformować średnio zwarte ciasto i rwąc kawałki, wrzucać je do wrzącej wody. Gotować około 3-5min.

    5. Kluseczki odcedzić i podawać z barszczem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń