Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz grzybowy to jedna z klasycznych, polskich zup. W przeciwieństwie do standardowego barszczu czerwonego, niewiele w nim buraków, ale całe zatrzęsienie grzybów. Zupa świetnie się sprawdzi nie tylko na święta, ale także w każdy dzień tygodnia. Bogactwo składników sprawia, że danie ukoi nawet duży głód.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1060
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 142
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1060
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 142
Składniki
Borowiki namaczaj przez całą noc. W dużym garnku podgrzej bulion i dodaj do niego wodę z moczenia grzybów. Borowiki posiekaj i odłóż na bok. Buraki, cebulę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, łyżeczkę soli i liście laurowe. Smaż do miękkości cebuli. Dołóż pieczarki i smaż do odparowania płynu. Następnie dodaj borowiki i marchewkę. Trzymaj całość na przez 10 minut, a następnie włóż buraki i drugą łyżeczkę soli. Smaż jeszcze przez chwilę. Warzywa przełóż do bulionu i gotuj na wolnym ogniu do całkowitej miękkości składników.
Dopraw zupę octem, sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą. Zdejmij barszcz z grzybami z ognia i zabiel go śmietanką. Danie podawaj na ciepło, udekorowane gałązkami rozmarynu.