Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wolicie zupę szczawiową czy barszcz szczawiowy i osobno ziemniaki ze skwarkami ? U nas lubimy obie wersje choć barszcz jest o wiele smaczniejszy a do tego ziemniaczki koniecznie okraszone skwarkami usmażonymi ze słoniny wieprzowej
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29288
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9030
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 763
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29288
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9030
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 763
Składniki
Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać tłuszcz gęsi lub smalec gęsi, marchew pokrojoną dowolnie, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Całość zagotować a następnie zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu do miękkości marchwi, jak już marchew jest wystarczająco miękka wtedy dodać przygotowany szczaw czyli przełożyć go do wywaru wraz z całą zawartością ze słoika i chwilę pogotować na małym ogniu
W międzyczasie gdy wywar gotuje się na małym ogniu ( nie wygląda zachęcająco ale ale efekt końcowy jest powalający ), przygotować śmietanę z mąką i cukrem do słoika przełożyć śmietanę wsypać cukier i mąkę zalać przegotowaną zimną wodą i wszystko razem wymieszać ( przygotowuję w słoiku ponieważ wszystko wymiesza się równomiernie i nie będzie grudek ). Przygotowaną śmietanę wlać do gotującego się szczawiu, wymieszać i lekko zagotować doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną. Wyłączyć gaz i posypać szczyptą pieprzu naturalnego
Ugotowany barszcz szczawiowy podałam z jajkiem ugotowanym na twardo oraz osobno ziemniaki okraszone skwarkami ze słoniny wieprzowej. Barszcz pomimo że bez mięsa wyszedł przepyszny a czym dłużej postoi tym bardziej jest smaczniejszy i kwaśniejszy, można również podać ziemniaki ze skwarkami na środku talerza i po bokach wlać ugotowany barszcz