Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński na lato

Barszcz ukraiński na lato

Autor:

Przepisów i artykułów: 891 Ocena: 18118

Dodano:

Odsłon: 131

Lżejsza wersja mojej ulubionej zupy, zainspirowany przepisem Docherro: https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-zupa-ukrainska,189864,docherro.html

Składniki

  • skrzydło z indyka ze skórą plus szyja to na 3 l zupy
  • Buraki 5 szt mogą być z botwiną
  • Ziemniaki 5-6 szt
  • fasolka szparagowa duża garść
  • Kapusta biała kawałek lub kalarepka
  • Marchew
  • Cebula
  • kasza wiejska 3 łyżki
  • Mleko kokosowe/ śmietana 150 ml
  • Ziele angielskie i liść laurowy po 3 szt
  • Ocet 4-6 łyżek
  • Sól i pieprz
  • Koperek pęczek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz ukraiński na lato

Przygotowanie

  1. Jak ma być lekko to gotuję na indyku. Indyk gotuje się w sumie 1,5 h. Obrane mięso bez skóry- a jest go niewiele można dodać do zupy albo zjeść na kanapce.
    Od razu dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Po pół godzinie dodałam pokrojone w chuda frytkę 4 szt buraków. Jeden zostanie na koniec do zabarwienia. Lubię miękkie buraki i będą się w sumie gotować godzinę.

  2. Po 30 minutach, dodaje się ziemianki pokrojone w kostkę, cebule i marchew w kosteczkę, fasolkę w kawałkach, coś kapustnego drobno poszatkowanego. Jeśli mam botwinkę też ją teraz dodaje. Jeszcze kasza wiejska.

  3. Warzywa zmiękły, można wyłączyć ogień a zupę trzeba trochę dobarwić.
    Na tarce ściera się buraka i moczy się go na sicie aż puści ładny kolor. Zupę trzeba zaprawić kilkoma łyżkami octu aby kolor się utrzymał i dla charakterystycznego smaku.

  4. Zupę jeszcze trzeba posolić posypać koperkiem i można zabielić, proponuje mleko kokosowe, jest lekkie.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń