Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 735

Przepis pochodzi z 1864 roku

Składniki

  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 1 średni burak
  • 1/2 l zakwasu buraczanego
  • 4 suszone grzybki
  • Sól
  • kilka listków laurowych
  • Ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masla
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Barszcz wigilijny

Przygotowanie

  1. Grzybki namoczyć w zimnej wodzie przez 15 minut. Jeżeli są większe pokroić w paseczki.. Warzywa obrać, umyć i pokrajać w kostkę. Grzyby oraz warzywa przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać liść laurowy oraz przyprawy. Zagotować. Barszcz przecedzić, dodać do niego zakwas oraz masło. Jeszcze raz zagotować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń