Do góry

Zupy Przepis na:

Biała zupa z mielonymi

Biała zupa z mielonymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 588 Ocena: 4584

Dodano:

Odsłon: 234

Biała zupa krem warzywna z pietruszką /korzeniem/ w roli głównej z lekko pikantnymi mielonymi. Zupa z mięsnym wkładem:)

Składniki

  • pietruszka /korzeń/ 4 szt
  • marchew 1 szt duża
  • ziemniaki 2 szt
  • cebula 1 szt
  • seler naciowy 2 łodygi
  • bulion drobiowy ok. 2 l
  • masło 1 łyżka
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 4 ziarna
  • mielone:
  • mięso mielone drobiowe 60 dag
  • jajko 1 szt
  • bułka 1 szt
  • bulion 0,75 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona ostra do smaku
  • papryka mielona słodka do smaku
  • olej do smazenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Biała zupa z mielonymi

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy masło i szklimy na nim posiekaną cebulę. Następnie dodajemy ziemniaki, pietruszkę i marchew. Dusimy na maśle 3-4 min mieszając często by warzywa się nie przypaliły. Wlewamy bulion - powinno go być ok. 1,5 cm nad poziom warzyw. Dodajemy seler naciowy, ziele angielskie i liść laurowy /ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem/.Gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Liść laurowy wyjmujemy a zupę z warzywami miksujemy na krem.
    W między czasie kiedy warzywa się gotują przygotowujemy mielone. Bułkę zalewamy ciepłym bulionem, odstawiamy na kwadrans, odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy też jajko i przyprawy - mielone powinny być lekko pikantne - i dokładnie wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy pulpety i obsmażamy na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju.
    Gorącą zupę nalewamy do miseczek i dokładamy mielone - łagodny smak zupy wspaniale uzupełnia pikantny smak mielonych:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 lipca Zupa bogata w smaku i te pyszne kotleciki, świetna! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń