Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka

Botwinka

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 107

Dodano:

Odsłon: 3054

Zupa bardzo wiosenna, zdrowa i smaczna.

Składniki

  • pęczek botwinki (liście oraz buraczki)
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • jajka
  • bulion (warzywny lub mięsny) ok. 1,5 l
  • śmietana
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do wcześniej przygotowanego wywaru (może być również taki z kostki rosołowej) i gotujemy ok 20 min.
    Po tym czasie do zupy dodajemy posiekaną botwinkę i gotujemy kolejne 10 - 15 min. Dodajemy sól i pieprz do smaku, a w razie konieczności możemy również doprawić zupę cukrem. Zakwaszamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, następnie zabielamy śmietaną.
    Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń