Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode buraczki są już dostępne! Ja swoich jeszcze nie posadziłam, więc póki co skuszę się na te sklepowe i ponownie przygotuję pyszną botwinkę!
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 77
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 32
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 77
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 32
Składniki
Obieramy ziemniaki, cebulę, marchew, buraczki i czosnek. Wszystko drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 35 minut. Pęczek liści botwinki siekamy drobno i dodajemy do zupy wraz z sokiem z cytryny. Na wolnym ogniu gotujemy ok 20 minut, tak by łodyżki odpowiednio zmiękły. Odmierzamy 1 chochlę i łączymy ze śmietaną, by ją zahartować. Dodajemy do całości, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok 5 minut, a następnie dodajemy posiekany koperek. Podajemy z jajkiem, ewentualnie kleksem śmietanki do dekoracji.