Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem to idealna zupa na lato.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 97
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 59
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 207
Polecam.
Odsłon: 1787
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 97
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 59
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 207
Polecam.
Odsłon: 1787
Składniki
Buraczki od botwiny kroimy w kostkę lub paski, marchew, pietruszkę, selera również , ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, łodygi i liście botwiny siekamy razem z lubczykiem , dodajemy ziele, liście i pieprz . Wszystko wrzucamy do garnka zalewamy wodą lub bulionem, gotujemy do miękkości warzyw .
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagęszczamy mąką i śmietaną . Na koniec doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny i ewentualnie octem jabłkowym .
Botwinkę podajemy z jajkiem posypaną świeżym koperkiem ,