Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brodo to włoski odpowiednik naszego rosołu – bulion gotowany powoli na mięsie, warzywach i ziołach. Różni się nieco od polskiej wersji: ma delikatniejszy smak, jest mniej tłusty i często wzbogacony selerem naciowym. Największym zaskoczeniem jest jednak sposób podania – zamiast makaronu dodaje się do niego tortellini z mięsnym farszem. To danie sycące, a przy tym zaskakujące swoją prostotą i głębią smaku.
Duży garnek, garnek, nóż, deska do krojenia, sitko
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1089
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1089
Składniki
W dużym garnku umieść części kurczaka, obraną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewki, ząbek czosnku i seler. Zalej zimną wodą i powoli doprowadź do wrzenia. Usuń szumowiny.
Zmniejsz ogień i gotuj wywar na małym ogniu przez około 2 godziny, aż nabierze głębokiego smaku. Dopraw przyprawami.
Po ugotowaniu przecedź bulion przez sito.
Doprowadź bulion do wrzenia i dodaj do niego gotowe tortellini z mięsem. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotowym bulionem zalej tortellini w głębokich talerzach. Dodaj posiekanej natki pietruszki.