Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 763 Ocena: 5067
Dodano: 24.06.2020
Odsłon: 304
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte kości żeberkowe z mięsem, dowolnie pokrojoną marchew oraz obrane i umyte młode buraczki. Gotować do czasu miękkości mięsa i buraków w międzyczasie zdjąć szumowiny powstałe w czasie gotowania. Jak już buraki są miękkie wyjąć je z wywaru i ostudzić.
W czasie gdy buraki stygną do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojony por oraz liść selera i korzeń selera. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków, w czasie gotowania doprawić swoją ulubioną przyprawą z solą. Gdy zupa się gotuje przygotować buraki, zetrzeć je na tarce jarzynowej dodać cukier oraz ocet i wymieszać.
Jak już ziemniaki w zupie są miękkie dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz przygotowane wcześniej buraki. Gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu aż przygotujemy śmietanę rozmieszaną z wywarem od zupy, wymieszać dokładnie aby nie było grudek.
Gotującą się zupę zalać przygotowaną śmietaną, zamieszać. Wkroić drobno natkę pietruszki lekko zagotować i zestawić z ognia. Zupa ma bardzo ładny wyrazisty kolor choć nie do końca jest on widoczny na zdjęciach a szkoda.
Zupa wyszła bardzo smaczna można ją zajadać z chlebem jak to mój syn jada, można również dodać szczyptę świeżo zmielonego pieprzu naturalnego. Wiem jest tak gorąco że nic się nie chce ale ja jestem nauczona do codziennego gotowania, na samym chlebie ciężko przeżyć choć większość ludzi tak właśnie jada.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)