Do góry

Zupy Przepis na:

Buraczkowa.

Buraczkowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2918

Dodano:

Odsłon: 137

Dziś u mnie zupka, jedna z moich ulubionych tą zupkę mogłabym jadać codziennie, podam wam przepis na nią jak ja zrobić aby wyszedł piękny nie mętny kolor. Dużo jest zależne od tego jak gotujemy buraczki, ja mam sprawdzony sposób i zawsze wychodzi mi mega kolorek. Szkoda tylko że foto nie ukazuje prawdziwego koloru a tylko zbliżony do prawdziwego.

Składniki

  • 660 g kości żeberkowych z mięsem,
  • 640 g buraków młodych 4 szt.,
  • kawałek pora,
  • 1 gałązka liści selera,
  • 4 plastry korzenia selera,
  • 1 marchew,
  • 6-8 ziemniaków,
  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g,
  • 3 łyżki octu 10 %,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5 czubatych łyżek śmietany 18 %,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • dowolna przyprawa z solą.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Buraczkowa.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte kości żeberkowe z mięsem, dowolnie pokrojoną marchew oraz obrane i umyte młode buraczki. Gotować do czasu miękkości mięsa i buraków w międzyczasie zdjąć szumowiny powstałe w czasie gotowania. Jak już buraki są miękkie wyjąć je z wywaru i ostudzić.

  2. W czasie gdy buraki stygną do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojony por oraz liść selera i korzeń selera. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków, w czasie gotowania doprawić swoją ulubioną przyprawą z solą. Gdy zupa się gotuje przygotować buraki, zetrzeć je na tarce jarzynowej dodać cukier oraz ocet i wymieszać.

  3. Jak już ziemniaki w zupie są miękkie dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz przygotowane wcześniej buraki. Gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu aż przygotujemy śmietanę rozmieszaną z wywarem od zupy, wymieszać dokładnie aby nie było grudek.

  4. Gotującą się zupę zalać przygotowaną śmietaną, zamieszać. Wkroić drobno natkę pietruszki lekko zagotować i zestawić z ognia. Zupa ma bardzo ładny wyrazisty kolor choć nie do końca jest on widoczny na zdjęciach a szkoda.

  5. Zupa wyszła bardzo smaczna można ją zajadać z chlebem jak to mój syn jada, można również dodać szczyptę świeżo zmielonego pieprzu naturalnego. Wiem jest tak gorąco że nic się nie chce ale ja jestem nauczona do codziennego gotowania, na samym chlebie ciężko przeżyć choć większość ludzi tak właśnie jada.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń