Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna zupa kuchni portugalskiej. Z jarmużem i chorizo.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32782
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 86
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7789
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32782
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 86
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7789
Składniki
Jarmuż dokładnie wypłukałem ( tak aby woda nie zabarwiała się na zielono). Oderwałem delikatne listki, usunąłem zewnętrzne , twardsze. Ziemniaki i cebulę pokroiłem, zalałem gotującą się wodą z posiekanym czosnkiem i 3 łyżkami oliwy. Garnek przykryłem i przy niskiej temperaturze gotowałem do miękkości ziemniaków. W międzyczasie liście jarmużu zrolowałem i pokroiłem w cienkie paski. Gdy ziemniaki i cebula się ugotowały, wyjąłem je, zrobiłem puree, które dodałem do rosołu wraz z jarmużem i pokrojoną w grubsze plasterki kiełbasą. Doprawiłem do smaku solą. Doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem jeszcze ok. 15 minut. Udekorowałem natką pietruszki i wędzoną papryką.