Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłodnik litewski to danie, które pierwszy raz pojawia się w Panu Tadeuszu – utworze literackim pisanym w XVI wieku. To tradycyjne danie kuchni Rzeczpospolitej Obojga Narodów, czyli nasze i litewskie. Chłodnik litewski Magdy Gessler to orzeźwiająca propozycja na letni obiad, która stanowi połączenie trzech rodzajów nabiału i warzyw. Dzięki temu zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Doskonale nawadnia, dostarcza niezbędnych witamin i minerałów. Świetnie smakuje. Czego chcieć więcej w upalny dzień?
Warzywa dokładnie umyj. Botwinę pokrój w drobną kostkę, a buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż je do garnka i zalej niewielką ilością wody – płyn powinien ledwo je przykrywać.
Buraki i botwinę zagotuj. Dodaj sól, cukier i ocet. Zdejmij garnek z ognia. Wywar ostudź.
Kefir, śmietanę i zsiadłe mleko wymieszaj razem.
Rzodkiewkę i ogórek pokrój w kostkę. Zioła posiekaj.
Połącz ze sobą wywar z buraków, nabiał i warzywa. Całość dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem.
Chłodnik litewski Magdy Gessler po przygotowaniu należy wstawić do lodówki. Podawać po całkowitym schłodzeniu, na zimno, udekorowane natką pietruszki.
Po obejrzeniu kuchennych rewolucji skusiłam się na golonkę wg. przepisu Magdy...
Odsłon: 627548
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 69
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51388
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 69
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51388
Składniki
Warzywa dokładnie umyj. Botwinę pokrój w drobną kostkę, a buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż je do garnka i zalej niewielką ilością wody – płyn powinien ledwo je przykrywać.
Buraki i botwinę zagotuj. Dodaj sól, cukier i ocet. Zdejmij garnek z ognia. Wywar ostudź. Kefir, śmietanę i zsiadłe mleko wymieszaj razem. Rzodkiewkę i ogórek pokrój w kostkę. Zioła posiekaj.
Połącz ze sobą wywar z buraków, nabiał i warzywa. Całość dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem.
Chłodnik litewski Magdy Gessler po przygotowaniu należy wstawić do lodówki. Podawać po całkowitym schłodzeniu, na zimno, udekorowane natką pietruszki.
Przepisy Zupy
Zupy
Islandzka zupa rybna (Fiskisupa)( z mrożoną ryba )
Zupy
Zupa ziemniaczana z brokułami
Zupy
Rosół z chrzanem i imbirem
Zupy
Tradycyjna zupa szczawiowa. Przepis babci
Islandzka zupa rybna (Fiskisupa)( z mrożoną ryba )
Przygotowana w multicookerze instant pot/szybkowar/pressure cooker. W zeszły...
Odsłon: 35
Zupa ziemniaczana z brokułami
Podkręcona zupa ziemniaczana z serem i z pesto! Gęsta aromatyczna i sycąca.
Odsłon: 284