Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłodnik litewski to danie, które pierwszy raz pojawia się w Panu Tadeuszu – utworze literackim pisanym w XVI wieku. To tradycyjne danie kuchni Rzeczpospolitej Obojga Narodów, czyli nasze i litewskie. Chłodnik litewski Magdy Gessler to orzeźwiająca propozycja na letni obiad, która stanowi połączenie trzech rodzajów nabiału i warzyw. Dzięki temu zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Doskonale nawadnia, dostarcza niezbędnych witamin i minerałów. Świetnie smakuje. Czego chcieć więcej w upalny dzień?
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10625
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4780
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 866
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9033
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1329
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10625
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4780
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 866
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9033
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1329
Składniki
Warzywa dokładnie umyj. Botwinę pokrój w drobną kostkę, a buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż je do garnka i zalej niewielką ilością wody – płyn powinien ledwo je przykrywać.
Buraki i botwinę zagotuj. Dodaj sól, cukier i ocet. Zdejmij garnek z ognia. Wywar ostudź. Kefir, śmietanę i zsiadłe mleko wymieszaj razem. Rzodkiewkę i ogórek pokrój w kostkę. Zioła posiekaj.
Połącz ze sobą wywar z buraków, nabiał i warzywa. Całość dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem.
Chłodnik litewski Magdy Gessler po przygotowaniu należy wstawić do lodówki. Podawać po całkowitym schłodzeniu, na zimno, udekorowane natką pietruszki.