Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny, zdrowy i pożywny chłodnik ogórkowy z koperkiem. Ta lekka zupa na bazie kefiru i jogurtu greckiego przyniesie nam cudowne orzeźwienie w upalne dni. Świetnie smakuje z dodatkiem nowalijek i jajka ugotowanego na twardo. Możemy podawać go również z kawałkami białego twarogu lub ziemniakami z wody.
Składniki
Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końce (ale nie obieramy ze skórki) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno siekamy i dodajemy do ogórków wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Do tak przygotowanych składników dodajemy sól (około 1 płaską łyżeczkę) oraz kefir i jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na około 1 godzinę). Chłodnik podajemy z ulubionymi dodatkami. * Chłodnik podałam z kleksem oleju lnianego, rzodkiewką i jej kiełkami, plastrami ogórka, listkiem mięty oraz jakiem ugotowanym na twardo.
Aby wyostrzyć smak chłodnika, możemy zetrzeć do niego kilka rzodkiewek.
Chłodnik nabierze jeszcze większej świeżości, jeśli dodamy do niego posiekaną miętę lub skórkę otartą z cytryny. Jeśli jesteście fanami pyry z gzikiem, to polecam podać chłodnik z ziemniakami z wody.