Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik z botwinką

Chłodnik z botwinką

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48507

Dodano:

Odsłon: 2591

Zdrowy, pożywny, dobrze się sprawdza w letnie, upalne dni.

Składniki

  • kefir 400g
  • botwinka 1/2 pęczka
  • ogórek 1 szt
  • rzodkiewka 10 szt
  • świeży koperek
  • świeży szczypiorek
  • jajko 1 szt
  • sól, pieprz czarny mielony
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Botwinkę umyć, posiekać, ugotować w małej ilości lekko osolone wody. Po ugotowaniu wystudzić. Jajko ugotować na twardo. Ogórka obrać, pokroić w plasterki. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki. Zimną botwinkę wymieszać z kefirem, ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem drobno posiekanego jajka (1/2 szt na porcję).

    Smacznego.

    Uwaga: Koperek i szczypiorek dajemy w takiej ilości, jaka nam odpowiada. Dajemy tyle ile lubimy, dlatego nie podawałam konkretnych ilości tych składników.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń