Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W święta na stołach gości żur, żurek, biały barszcz /w różnych stronach Polski "TA" zupa na zakwasie różnie się nazywa/. A po świętach ? U mnie pojawia się zupa ziemniaczana - kartoflana w wersji chrzanowej, do której dodaję to co zostało po świętach: jajka i białą kiełbasę. W moim wydaniu zupa jest dość gęsta /możemy dodać wody lub bulionu/ i lekko słodkawa dzięki dodaniu dwóch marchwi /jeśli wolimy bardziej wyrazisty smak dodajemy jedną marchew/. O ostrości zupy zdecydujemy sami dodając chrzanu tyle ile lubimy:)
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1026
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1026
Składniki
W garnku do zupy rozgrzewamy masło i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa ?marchew, seler, pietruszkę, por i ziemniaki/. Podsmażamy 2-3 min i wlewamy 2 litry wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok. 30 min. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem. Warzywa w zupie możemy zostawić w całości ale ja zblendowałam i powstała zupa krem. Do zupy dodajemy białą kiełbasę pokrojoną na kawałki i mocno podgrzewamy. Gorącą zupę przelewamy na talerze i dodajemy gotowane na twardo obrane i pokrojone na części jajka.