Do góry

Zupy Przepis na:

Chrzanowa kartoflana z jajkami i białą kiełbasą

Chrzanowa kartoflana z jajkami i białą kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5782

Dodano:

Odsłon: 342

W święta na stołach gości żur, żurek, biały barszcz /w różnych stronach Polski "TA" zupa na zakwasie różnie się nazywa/. A po świętach ? U mnie pojawia się zupa ziemniaczana - kartoflana w wersji chrzanowej, do której dodaję to co zostało po świętach: jajka i białą kiełbasę. W moim wydaniu zupa jest dość gęsta /możemy dodać wody lub bulionu/ i lekko słodkawa dzięki dodaniu dwóch marchwi /jeśli wolimy bardziej wyrazisty smak dodajemy jedną marchew/. O ostrości zupy zdecydujemy sami dodając chrzanu tyle ile lubimy:)

Składniki

  • ziemniaki 1 kg /po obraniu/
  • marchew 2 szt duże
  • pietruszka korzeń 1 szt duża
  • seler kawałek
  • por 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • chrzan 2 kopiaste łyżki /do smaku/
  • liście laurowe 2 szt
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • biała kiełbasa ok.4 szt
  • jajka gotowane
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chrzanowa kartoflana z jajkami i białą kiełbasą

Przygotowanie

  1. W garnku do zupy rozgrzewamy masło i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa ?marchew, seler, pietruszkę, por i ziemniaki/. Podsmażamy 2-3 min i wlewamy 2 litry wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok. 30 min. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem.
    Warzywa w zupie możemy zostawić w całości ale ja zblendowałam i powstała zupa krem. Do zupy dodajemy białą kiełbasę pokrojoną na kawałki i mocno podgrzewamy.
    Gorącą zupę przelewamy na talerze i dodajemy gotowane na twardo obrane i pokrojone na części jajka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń