Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa szparagowa kojarzy się nam najczęściej z kremową wersją ze śmietaną. Mało kto próbuje czystej zupy, a jest ona nie tylko lekka, ale także niezwykle aromatyczna dzięki kluseczkom z twarogu i czosnku niedźwiedziego. Ponieważ zupa składa się wyłącznie ze świeżych i naturalnych składników, używam również własnego bulionu warzywnego, który mam zawsze pod ręką. Każdy, kto spróbuje czystej, lekkiej wersji tej pysznej zupy, rzadko będzie wracał do kremowej.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 36
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 104
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 36
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 104
Składniki
Do czystej zupy szparagowej uzywam zawsze domowego bulionu warzywnego. Składniki na bulion warzywny (ok. 2 l): • 1 kg świeżych warzyw • zioła, przyprawy Bulion warzywny nie wymaga duzego nakladu pracy, a korzysci z domowego bulionu sa nieprównywalnie wieksze niz np. z kostek rosolowych. Podstawą bulionu są klasyczne warzywa do zupy, ale i koper włoski i cebula. W zaleznosci od pory roku i smaku można dodac równiez inne warzywa, takie jak pasternak, pomidory, cukinia, papryka czy grzyby. Do przygotowania bulionu nadaja sie równiez dobrze oczyszczone skrawki warzyw i obierki. Pokroic warzywa na kawalki i wlozyc do duzego garnka. Dodac tyle wody, aby zakryla wszystkie skladniki, doprowadzic wszystko do wrzenia, dodac przyprawy i zioła - np. pietruszkę, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie, imbir i czosnek - oraz szczyptę soli. Bulion gotowac na wolnym ogniu przez co najmniej 1 godzine, nastepnie przecedzic przez drobne sito. Druga rzecza, która przygotowuje wczesniej jest twaróg. Aby kluseczki zachowaly swoja forme, twaróg powinien byc mozliwie suchy. W tym celu przecedzam go przez sito wylozone sciereczka i przykrywam talerzykiem z obciazeniem. W ten sposób pozbywam sie niepotrzebnej wody. W tym czasie mozna przygotowac szparagi. Oczyscic lodygi i usunac wysuszone koncówki. Szparagi obrac, pokroic na kawalki i odstawić. Dodac odciete koncówki, obierki i kilka kawalków szparagów do bulionu i gotowac na wolnym ogniu przez 20 minut. Nastepnie przecedzic wywar.
Dokladnie wyczyscic czosnek niedzwiedzi i grubo posiekac. Do wysokiego naczynia wlozyc twaróg, zóltko, make i maslo i zmiksowac. Doprawic sola i pieprzem
Za pomoca dwóch zwilzonych w wodzie lyzeczek uformowac owalne kluseczki. Ponownie podgrzac wywar i gotowac na nim kluseczki z surowymi szparagami przez ok. 5 minut, a pod koniec dodac juz ugotowane kawalki szparagów. Doprawic zupe sola i pieprzem
Przed podaniem zupe udekorowac drobno posiekanymi paskami czosnku niedzwiedziego.